Seja VS-ja je bila odpovedana. Stalni članici ZDA in Rusija se namreč nista mogli dogovoriti o razkritju podrobnosti dogovora glede premirja, ki sta ga dosegla njuna zunanja ministra Kerry in Lavrov. Foto: Reuters
Seja VS-ja je bila odpovedana. Stalni članici ZDA in Rusija se namreč nista mogli dogovoriti o razkritju podrobnosti dogovora glede premirja, ki sta ga dosegla njuna zunanja ministra Kerry in Lavrov. Foto: Reuters
Sirija
V Siriji se premirje nekako ohranja, vendar ljudje še niso prejeli potrebne pomoči. Foto: EPA
Odpovedana seja VS-ja o Siriji

Ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in John Kerry sta namreč 9. septembra v Ženevi dosegla dogovor o premirju. Moskva je zdaj želela potrditev Varnostnega svet glede dogovora, zahodne članice VS-ja pa so želele nekaj več podrobnosti. ZDA si sicer ne želijo razkritja preveč podrobnosti, kot razlog pa navajajo strah za varnost zaveznikov v Siriji.

Predstavniki Rusije in ZDA bi morali na seji sicer povedati kaj več glede dostave humanitarne pomoči, prekinitve ognja in prihodnjega sodelovanja obeh vojska v boju proti teroristom v Siriji. Uradno nobena stran ni povedala, kdo je želel več odkriti, kdo pa več skriti.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ZDA obtožil, da ne želijo deliti dokumentov o dogovoru. "Varnostni svet najverjetneje ne bo sprejel resolucije, ker ZDA ne želijo deliti teh dokumentov s članicami sveta," je povedal Čurkin in poudaril, da po mnenju Moskve članic VS-ja ne morejo prositi za podporo dokumentu, ki ga niso videle.

Čurkin je še pojasnil, da je predstavil dva osnutka resolucije, a so ZDA želele vnesti spremembe. "Na njihov tipičen način so pripravili nekaj povsem drugačnega in skušali vnovič interpretirati dogovor. Ne delajo prav," je poudaril.

Ni konvoja za Alep kljub premirju
Medtem se premirje nekako ohranja, vendar pa konvoj ZN-a s pomočjo še vedno ni odrinil proti obleganemu Alepu, čeprav bi se to moralo zgoditi že v ponedeljek. Okoli 20 tovornjakov še vedno čaka na varen prehod iz Turčije v Sirijo in nato v Alep. ZN je sporočil, da še ni prejel dovoljenj sirske vlade za vstop tovornjakov na območja pod nadzorom upornikov v Alepu, kjer najmanj 250.000 ljudi čaka na nujno pomoč v hrani in zdravilih.

ZDA so izrazile zaskrbljenost glede zamud pri dostavi pomoči. Moskva pa je na drugi strani opozorila, da bi lahko obnovila napade na t. i. zmerne uporniške skupine, če Washington ne bo storil več, da se jih distancira od skrajnežev, poroča BBC. Iz Sirije sicer poročajo, da tako vladne kot uporniške sile kršijo prekinitev ognja.

Nova priložnost za potrditev dogovora o premirju naj bi bila v sredo, ko bo seja na visoki ravni o Siriji, ki se je bosta udeležila tudi Lavrov in Kerry.

Ubit minister IS-ja za propagando
Blizu Rake v Siriji, glavnega oporišča t. i. Islamske države, je bil po besedah tiskovnega predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva Petra Cooka 7. septembra v zračnem napadu koalicijskih sil ubit minister IS-ja za propagando Vail Adil Hasan Salman Al Fajad, bolj znan kot dr. Vail.

Z ameriškega ministrstva so sporočili, da je Vail vodil produkcijo teroristične propagande s posnetki mučenj in usmrtitev. Bil je tudi tesen sodelavec tiskovnega predstavnika IS-ja Abuja Mohameda Al Adnanija, ki je bil ubit 30. avgusta.

Odpovedana seja VS-ja o Siriji