Flynn je februarja odstopil po le nekaj tednih službe. Foto: Reuters
Flynn je februarja odstopil po le nekaj tednih službe. Foto: Reuters
Flynn (na sliki desno) je bil v administraciji zaposlen kot svetovalec za nacionalno varnost. Foto: Reuters
Flynn bi pričal o povezavah z Rusijo

Flynn je moral zaradi stikov z Rusijo, poslovnih in v vlogi predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost, pretekli mesec po komaj nekaj tednih službe v Beli hiši odstopiti.

Upokojeni vojaški general je sprva zanikal, da bi se z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom pogovarjal o ameriških sankcijah proti Rusiji, nato pa je bil prisiljen odstopiti, ko so na dan prišle podrobnosti njegovega telefonskega pogovora s Kisljakom. Trumpova administracija je kot formalni razlog za Flynnov odstop navedla, da o svojih pogovorih ni obvestil nadrejenih v Beli hiši, sicer pa da ni počel nič nezakonitega.

A pomenljiva podrobnost, ki so jo sinoči razkrili Flynnovi odvetniki, je, da je pripravljen pričati samo pod pogojem, da mu podelijo imuniteto. "General Flynn ima prav gotovo zgodbo, ki bi jo zelo rad povedal, če bodo okoliščine dovoljevale," je sporočil Flynnov odvetnik Robert Kelner, ki je ob tem medije obtožil "neosnovanih obtožb, nezaslišanih poročanj o izdaji in zlobnih natolcevanj".

Nevihtni oblak na obzorju
Flynnovi pravni zastopniki v pisni izjavi poudarjajo, da nekdanji general zahteva imuniteto, ker bi v do skrajnosti spolitiziranem ozračju ruske afere s pričanjem tvegal nepravičen kazenski pregon. "Noben razumen človek, ki je deležen nasvetov pravnih zastopnikov, ne bi privolil v zaslišanje v tako močno spolitiziranem okolju s pridihom lova na čarovnice brez zagotovil proti krivičnemu sodnemu pregonu," so zapisali.

A kot poroča RTV-jev dopisnik Edvard Žitnik, zdrava pamet govori, da general, če je čist, kot od vsega začetka trdi, nima razloga, da se zateka k imuniteti. Kongresnikom in zvezni policiji naj preprosto pove samo resnico o stikih z Rusi in razbremenjen odide domov.

Ameriške televizijske mreže so po novici, da je pripravljen pričati, nemudoma izbrskale Flynnovo izjavo iz predsedniške kampanje, v kateri po vojaško jasno in neposredno pribije: "Če je komu podeljena imuniteta, je zelo verjetno kriv." Flynn je pri tem govoril o ljudeh v volilnem taboru Hillary Clinton.

Flynnova privolitev v zaslišanje je za Belo hišo nov nevihtni oblak na obzorju. Spregovoril naj bi eden Trumpovih najtesnejših sodelavcev, ki je dokazano sodeloval z Rusi in ki je bil, ko je prišla informacija o tem na dan, brez usmiljenja žrtvovan. Flynnovo pričanje bi lahko prispevalo nov kamenček v mozaik ruske afere, katere se Trumpova administracija ne more in ne more osvoboditi.

"Propaganda na steroidih"
Ameriški senatorji v komisiji za obveščevalne zadeve so medtem posvarili pred rusko grožnjo zahodnim demokratičnim institucijam. Demokratski senator Mark Warren je Rusijo obtožil "propagande na steroidih" in poskusa "ugrabitve ameriškega demokratičnega procesa".
Na zaslišanju glede vpletanja Moskve v ameriške volitve je komisija opozorila, da bi lahko Rusi s širjenjem lažnih informacij vplivali tudi na brexit ter na prihajajoče volitve v Nemčiji in Franciji. Predsednik Donald Trump in njegova administracija to že od vsega začetka kategorično zanikata.

Ameriške obtožbe je ruski predsednik Vladimir Putin v četrtek vnovič zavrnil, češ da so "absurdne" in "neodgovorne".

Flynn bi pričal o povezavah z Rusijo