Karizmatični Lugo je nepričakovano hitro izzval nove oblasti in napovedal, da se v svojem boju ne predaja. Foto: EPA
Karizmatični Lugo je nepričakovano hitro izzval nove oblasti in napovedal, da se v svojem boju ne predaja. Foto: EPA
Fernando Lugo
Fernando Lugo zavrača legitimnost novega predsednika in trdi, da z "lažnimi oblastmi" ne bo sodeloval. Foto: EPA

"Brez dvoma gre za državni udar, parlamentarni puč, državni udar proti državljanom in demokraciji. To moramo vpiti na vse štiri strani neba," je bil neposreden Lugo, ki ga je zgornji dom kongresa v petek odstavil po hitrem postopku, pri čemer so se senatorji sklicevali na ustavno določen postopek "impičmenta".

Z 39 glasovi za in le štirimi proti so senatorji odstavili leta 2008 izvoljenega levičarja, ki je končal 61-letno vladavino desničarske stranke Colorado. Poslanci so Luga odstavili zaradi "slabega opravljanja njegovih nalog", potem ko je ob deložaciji skupine kmetov brez lastne zemlje izbruhnilo nasilje, ki je zahtevalo 17 življenj. Za nekdanjega katoliškega škofa je bilo usodno, da mu je podporo odtegnila glavna stranka njegove leve koalicije Liberal.

Zdaj na čelo protestov?
61-letni odstavljeni predsednik je nepričakovano nastopil v jutranjem programu zasebne televizije. "Naš narod nas kliče na miren protest in kot državljan Paragvaja se mu danes pridružujem," je Lugo pozval svoje privržence k mirnim protestom, ob tem pa dodal: "Nič več nasilja."

Lugo je pozdravil pritisk sosednjih južnoameriških držav, ki so v Asuncion hitro sporočile, da ne priznavajo imenovanja novega predsednika Federica Franca, podpredsednika in brata predsednika stranke Liberal, ki je bila jeziček na tehtnici.

Sosede enotne - Franca ne priznamo
Argentina
, Brazilija, Urugvaj in Čile so iz protesta proti odstavitvi Luga odpoklicali svoje veleposlanike v Paragvaju in v okviru južnoameriškega trgovinskega združenja Mercosur napovedali uvedbo morebitnih sankcij proti novim oblastem.

"Odgovorni bodo za revščino in vrnitvijo diktature v Paragvaj," je Lugo posvaril Franca in njegove podpornike ter pri tem izpostavil, da so proti njim prav vse južnoameriške države, tako z levo kot desno usmerjenimi političnimi vodstvi.

Novi predsednik Franco zavrača očitke in zatrjuje, da bodo sosedom pojasnili, zakaj takšna hitra odstavitev predsednika Luga. "Država je mirna, leta 2008 sem bil na splošnih volitvah izvoljen za podpredsednika. Država normalno deluje in tukaj ni protestov," južnoameriško javnost prepričuje Franco, ki pa je priznal: "Način, ki je bil malce hiter, je presenetil vse, a pri tem ni bilo kršitve ustave ali demokratičnega reda."

A kljub trditvam Franca na ulicah glavnega mesta potekajo protesti več stotih podpornikov Luga, ki zahtevajo njegovo vrnitev na čelo Paragvaja.