Foto:
Foto:
V ozadju večine protestov je gibanje Eva Moralesa.

Bolivijce je s svojo odločitvijo seznanil včeraj zvečer, danes pa naj bi odstopno izjavo izročil kongresu. Mesa je v obrazložitvi dejal, da je dosegel skrajno mejo svojega mandata, in pojasnil, da se je njegova vlada od oktobra 2003 srečala z 820 protesti.

Mesa je zasedel položaj, ko je nekdanji predsednik Gonzalo Sanchez de Lozada med krvavimi protesti zaradi napovedanega izvoza zemeljskega plina skozi Čile, v njih je umrlo 67 ljudi, zbežal iz države. Mesa je bil zelo priljubljen, vendar se je hitro pokazalo, da ima zvezane roke, saj si je kot neodvisen politik težko zagotovil podporo kongresa.

Morales trn v peti ZDA in multinacionalk
Protestniki pod vodstvom pridelovalca koke Eva Moralesa si prizadevajo za sprejetje zakonov, ki bi omejili moč multinacionalnih družb. Te si na vse pretege prizadevajo prevzeti nadzor nad bogatimi nahajališči zemeljskega plina, v katera so že vložili prek tri milijarde dolarjev.

Moralesovo Gibanje za socializem (MAS) je v Washingtonu skrajno nepriljubljeno, uradno zaradi nasprotovanja vojni proti drogi.

"MAS želi nemogoče zakone, ki jih ne bomo mogli uveljaviti, saj nas bodo multinacionalke tožile pred mednarodnimi sodišči," je dejal Mesa, Morales pa ga je obtožil, da želi z napovedjo odstopa izsiljevati.