Foto:
Foto:
Nekdanja predsednica britanske vlade Margaret Tchatcher meni, da bodo Ronalda Reagana pogrešali vsi, ki zaradi njega živijo v svobodi in miru.
Nekdanja rezidenca Moamerja Gadafija, ki so jo leta 1986 bombardirala ameriška letala.

Na MZZ-ju so poudarili, da je bil Reagan eden najbolj priljubljenih ameriških predsednikov, pomembno pa je vplival tudi na evropsko politiko.

Odzivi svetovnih voditeljev
Ameriški predsednik George Bush je ob smrti Ronalda Reagana dejal, da gre za žalosten trenutek v ameriški zgodovine. "Za seboj je pustil narod, ki ga je znova postavil na noge, in svet, ki ga je pomagal rešiti," je dodal Bush.

Britanski premier Tony Blair meni, da sta njegova vizija in vodenje obnovila samozaupanje ZDA in vplivala na politične spremembe.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova žena, senatorka Hillary Clinton, sta sporočila, da se ga bosta vedno spominjala po večnem optimizmu, in ga poimenovala "ameriški original".

Francoski predsednik Jacques Chirac je Reagana označil za čudovitega državnika, ki bo v zgodovini pustil neizbrisen pečat.

Nekdanja predsednica britanske vlade Margaret Tatcher je dejala, da ga ne bodo pogrešali le tisti, ki so ga poznali, ampak milijoni ljudi, ki zaradi njega danes živijo v svobodi in miru.

Vatikan je sporočil, da je papež Janez Pavel II. novico o Reaganovi smrti sprejel z veliko žalostjo. Ko se je pred dvema dnevoma srečal z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem, je Reaganovi ženi poslal tople pozdrave, saj je vedel, da je njen mož hudo bolan, je dejal predstavnik Svetega sedeža.

Nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov je Reagana označil za enkratnega predsednika. Dejal je, da so njuni pogovori sprožili začetek konca hladne vojne. Ne vem, kako bi se drugi državniki odzvali v tistem času, je dodal Gorbačov.

Nekdanji japonski premier Jasuhiro Nakasone meni, da je bil Reagan odličen voditelj, ki je zmagal v bitki s komunizmom.

Demokratski predsedniški kandidat John Kerry pa je dejal, da je bila Reaganova ljubezen do domovine nalezljiva. "Tudi ko je jezil demokrate, je to naredil z nasmeškom in v duhu poštene, odprte razprave," je še dejal Kerry.

Gadafi bi sodil Reaganu


Libijski voditelj Moamer Gadafi je izrazil obžalovanje, da je Ronald Reagan umrl brez sojenja za napad na Libijo leta 1986.

Nekdanji ameriški predsednik je 15. aprila leta 1986 ukazal letalski napad na Libijo, ker naj bi bila ta povezana z bombnim napadom na neko diskoteko v Zahodnem Berlinu.

Gadafi je dejal, da je Reagan umrl, preden bi moral odgovarjati za gnusen zločin proti libijskim otrokom.

Po podatkih Libije je v ameriškem napadu takrat umrlo več kot 40 ljudi, med njimi tudi posvojena hčerka libijskega voditelja, ki je bila stara 15 mesecev.