Foto:
Foto:
Reagan se je večkrat srečal s sovjetskim voditeljem Gorbačovom.

Reagan je že nekaj let bolehal za alzheimerjevo boleznijo, včeraj pa je umrl zaradi pljučnice. Reganovo truplo bodo jutri prepeljali v knjižnico severno od Los Angelesa, ki je poimenovana po njem, v torek pa v Washington. Pokopali ga bodo v četrtek na hribu pri že imenovani knjižnici.

Reagan je bil ameriški predsednik od leta 1981 do 1989, pred tem pa tudi guverner Kalifornije in filmski igralec. S svojim konservativnim pristopom je spremenil ameriško politično in gospodarsko podobo. Nekateri mu pripisujejo tudi zasluge za zmago nad Sovjetsko zvezo v hladni vojni, saj je oboroževalno tekmo pripeljal do te meje, da ji Sovjeti niso mogli več slediti.

1981-1985
Njegov prvi mandat je bil zelo uspešen, čeprav so se ZDA leta 1983 prvič resno srečale s terorizmom. 23. oktobra je namreč pred ameriškim oporiščem v Libanonu eksplodiral tovornjak in ubil 241 marincev. Sredi drugega mandata ga je doletela afera IranContra, ko so nekateri člani njegove administracije kršili zakon in Iranu prodajali orožje v zameno za izpustitev ameriških talcev v Libanonu, izkupiček pa namenjali za finančno pomoč upornikom v Nikaragvi, ki so se bojevali proti sandinistični vladi. Leta 1986 je ukazal bombardiranje Libije in se tako maščeval za napad na diskoteko v Nemčiji.

1985-1989
Drugi mandat je v spominu mnogih ostal predvsem zaradi vrste srečanj s sovjetskim voditeljem Mihailom Gorbačovom. Prvič sta se srečala leta 1985 v Ženevi, nato leta 1986 v Reykjaviku, leta 1987 pa sta v Washingtonu podpisala sporazum o zmanjšanju števila jedrskih raket srednjega dosega. O strateškem orožju ni bilo dogovora, ker Reagan ni hotel opustiti programa Vojne zvezd, ki ga danes dokaj uspešno nadaljuje George Bush pod imenom protiraketni ščit.