Žrtve napada s kislino v Iranu, kot je Ameneh Bahrami, imajo možnost, da napadalcu zadajo enako kazen. Foto: EPA
Žrtve napada s kislino v Iranu, kot je Ameneh Bahrami, imajo možnost, da napadalcu zadajo enako kazen. Foto: EPA
Ameneh Bahrami s fotografijo sebe pred napadom. Foto: EPA

V iranskem zaporu so moškemu, ki mu je sodišče prisodilo kazen izgube obeh očes, saj je nekega moškega oslepil s kislino, odstranili eno oko. Ali so to storili zdravniki ali njegova žrtev - čeprav zveni nenavadno, ji to dopušča islamski zakon 'qisas' -, ni znano. Moškemu so za zdaj odstranili le eno oko, odstranitev drugega so iz neznanega razloga preložili, poroča Independent.

Napadalcu je sodišče odredilo kazen na podlagi krvnega maščevanja 'dijja', prav tako ga je obsodilo na deset let zaporne kazni.

Žrtev se lahko napadalca usmili
Mogoče je namreč tudi to, da napadalcu kazni ne izvedejo v celoti, če se ga žrtev usmili. To je storila 35-letna Davud Rušanaei, ki ji je napadalec, imenovan Hamid, s kislino obraz hudo iznakazil, storila ravno to. Njenega napadalca je sodišče obsodilo na izgubo enega očesa in odstranitev ušesa. "Hamid je ležal uspavan na postelji, ko je vstopil njegov oče in me prosil, naj mu dam še nekaj časa," se je spominjala. "Dala sem mu še dva meseca, da mi priskrbi denar za zdravljenje."

Predstavnik Iranske humanitarne organizacije (IHR) s sedežem na Norveškem Mahmud Amiry Mogadam meni, da s takšnimi dejanji "iraška oblast kaže le še eno stran svoje brutalnosti in nečloveških ravnanj ... medicinsko osebje, ki v teh primerih sodeluje z iranskimi oblastmi, pa krši Hipokratovo zaprisego in zato ne morejo delovati kot zdravniki."

Žrtve napada s kislino lahko kazen za svojega napadalca razveljavijo, tako kot je to leta 2011 storila Ameneh Bahrami, ko je njen napadalec ležal v operacijski sobi. Madžida Movahedia, ki je leta 2004 s kislino polil takrat 24-letno študentko strojništva, saj je ta vztrajno zavračala njegove ženitne ponudbe, se je Ameneh usmilila in ga rešila slepote, v kateri mora danes živeti sama.

Iranska televizija je celo pripravila televizijski prenos, v katerem bi prikazali, kako Movahedii v oko kapnejo kislino, ko je ta bruhnil v jok, saj je izvedel, da je bil pomiloščen. Humanitarna organizacija Amnesty International je dejanje obsodila in ga označila kot "kruto in nehumano kazen, ki jo lahko primerjamo z mučenjem".