Orjak Jao Ming z baklo na Trgu nebeškega miru. Foto: EPA
Orjak Jao Ming z baklo na Trgu nebeškega miru. Foto: EPA
Olimpijska bakla v Pekingu

Bakla je svojo 140.000 kilometrov dolgo pot po šestih celinah pot začela 24. marca v Grčiji, njeno popotovanje pa so močno zaznamovali protesti zaradi politike Pekinga do Tibeta in kršenja človekovih pravic. Zadnjo etapo je bakla začela prejšnji teden, zdaj pa so jo ponesli še prek najpomembnejših pekinških spomenikov, kot je Trg nebeškega miru, kjer je vlogo nosilca opravil kitajski košarkarski zvezdnik Jao Ming.

Vabljeni, da olimpijsko dogajanje spremljate na MMC-jevem posebnem olimpijskem portalu.
Samo po 17-milijonskem Pekingu je z baklo v treh dneh teklo več kot 800 ljudi. Predtem so baklo odnesli tudi v pokrajino Sečuan, ki jo je maja opustošil hud potres. V mestu Guangan so z minuto molka počastili spomin na 70.000 žrtev potresa. Sečuan bi morali z baklo obiskati že sredi junija, toda zaradi potresa, zaradi katerega je brez doma ostalo okoli pet milijonov ljudi, so etapo spremenili.

Kitajske oblasti so se na napad na obmejno postajo na zahodu Kitajske, v katerem je umrlo 16 policistov, odzvale, češ da verjamejo, da bodo športniki in gledalci na varnem. "Kitajska se je osredinila na zagotavljanje varnosti okoli olimpijskih prizorišč in olimpijske vasi, tako da je Peking že pripravljen na odgovor na morebitne grožnje," je dejal tiskovni predstavnik organizacijskega komiteja Sun Veide. Med drugim so za večjo varnost zaprli približno 1.000 trgovin in poslovnih prostorov v postajah podzemne železnice.

Priprli štiri protestnike
Kitajski državni mediji so sporočili, da so oblasti aretirale štiri protibetanske protestnike iz Velike Britanije in ZDA, potem ko so v bližini olimpijskega stadiona protestirali proti kitajski politiki do Tibeta. Kljub poostrenemu nadzoru so razprli dva velika napisa Osvobodite Tibet.

K. T.

Olimpijska bakla v Pekingu