Olmert bo do volitev zamenjal Šarona. Foto: EPA
Olmert bo do volitev zamenjal Šarona. Foto: EPA
Novinarji pospravljajo opremo
Novinarji, ki so noč in dan bedeli pred bolnišnico, so se naveličali. Foto: EPA

Vrhovni državni tožilec Menahem Mazuz bo po pisanju izraelskega časopisa Harec odločitev sporočil še danes. Olmert bo tako začasno zamenjal premierja Ariela Šarona, ki je po hudi možganski kapi v začetku meseca še vedno v komi.

Mazuz naj ne bi razglasil trajne Šaronove nezmožnosti za opravljanje politične funkcije, kljub temu da vrnitev Šarona v politiko skoraj neverjetna. Razglasitve trajne nezmožnosti namreč ni mogoče preklicati, zato se Šaron ob čudežni ozdravitvi ne bi več mogel vrniti v politiko.

Olmert bo prevzel tudi vodenje stranke Kadima, ki jo je Šaron ustanovil po izstopu iz Likuda. Javnomnenjske raziskave Kadimi napovedujejo zmago, Likudu pa veliko izgubo poslanskih mest. Kljub temu bi Šaronova bolezen lahko premešala karte.

Kadima povečuje prednost
Upoštevajoč povprečje štirih zadnjih raziskav, bi Kadima v 120-članskem parlamentu, knesetu, dobila 42 sedežev ali dva več kot pred enim tednom. Laburisti so dva sedeža izgubili in bi imeli 17 poslancev, Likud pa ostaja pri 14.

Šaron še vedno v komi
Zdravniki v jeruzalemski bolnišnici Hadasa so sporočili, da se obe polovici Šaronovih možganov odzivata, kar pa še ne pomeni, da so njegove možganske poškodbe blage. Za zdaj nič ne kaže, da bi se lahko Šaron kmalu zbudil iz kome. Zdravniki so pri Arielu Šaronu uspešno opravili operacijo prereza sapnika, da bi tako omogočili odklop respiratorja, s pomočjo katerega zdaj diha.