Na protestih naj bi se zbralo 20 tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na protestih naj bi se zbralo 20 tisoč ljudi. Foto: Reuters
Protesti v Bakuju
Opozicija je proteste morala organizirati na obrobju prestolnice. Foto: Reuters

V glavnem mestu Azerbajdžana, Bakuju, so izbruhnili protesti zaradi izidov nedeljskih parlamentarnih volitev v državi.
Na protestu, ki ga je oblast dovolila, vendar preusmerila na obrobje Bakuja, naj bi po nekaterih podatkih sodelovalo 20.000 ljudi, zahtevali pa so odstop predsednika
Ilhama Alijeva. Množica je vihtela oranžne zastave, simbol revolucije v Ukrajini. Upajo, da bodo z barvo dosegli podoben uspeh kot Ukrajinci na začetku letošnjega leta.

Po mestu privrženci opozicije delijo oranžno obravane liste s pozivi ljudi, naj se pridružijo protestom, na mobilne telefone pa so ljudje prejeli anonimna kratka sporočila, v katerih piše: "Začuti svojo svobodo na Trgu Galeb. Posreduj svojim prijateljem!" Predstavnik opozicije Sardar Džalaloglu je pozval vlado, naj prizna zločin, ki se je zgodil med volitvami, in popravi napako.

Mednarodna kritika volitev
Predstavniki Ovseja, Sveta Evrope in ameriškega zunanjega ministrstva so kritizirali zakonitost nedeljskih volitev, na katerih je zmagala stranka predsednika Alijeva Novi Azerbajdžan. Volilni uradniki so že napovedali vnovično glasovanje v dveh okrajih in ponovno štetje v enem, Alijev pa je napovedal kazen za tiste, ki so sodelovali pri volilnih prevarah.