Foto:
Foto:
Avstralski zunanji minister Alexander Downer in veleposlanik v Džakarti, David Richi.
Prebivalci Džakarte so pustili sporočila na zgradbi avstralskega veleposlaništva.

45 minut pred eksplozijo je policija po telefonu prejela SMS-sporočilo z opozorilom na napad na tuje veleposlaništvo, če oblasti ne bodo izpustile iz zapora islamskega klerika Abu Bakarja Baširja.

Ker so priče poročale, da je avtomobil z razstrelivom razneslo na cesti, ko se je še peljal, policija domneva, da je napad izvedel samomorilski napadalec.

Grožnje z novimi napadi
Avstralski premier John Howard je opozoril na možnost novih napadov v Džakarti, saj imajo teroristi dovolj članov za njihovo izvedbo.

Džakarto je obiskal tudi avstralski zunanji minister Alexander Downer, ki si je ogledal poškodovano zgradbo veleposlaništva.

Odgovornost za napad, v katerem je umrlo najmanj devet ljudi, več kot 180 pa je ranjenih, je prevzela skrajna islamska skupina Džamaja Islamija, ki se zavzema za vzpostavitev vseislamske države v jugovzhodni Aziji. Ob tem je skupina tudi zagrozila z novimi napadi, če Avstralija iz Iraka ne bo umaknila svojih vojakov.

Umika iz Iraka ne bo
Avstralski premier je že zavrnil možnost umika vojakov iz Iraka in napovedal, da bodo ti ostali tam tudi v prihodnje, medtem ko opozicijski voditelj Mark Latham zahteva, da se vojaki vrnejo v domovino še pred božičem.

Azahari izvedel napad
Bombni napad naj bi organiziral malezijski terorist Azahari, ki ga oblasti obtožujejo, da je sestavil bombe tudi za napad na Baliju leta 2002, v katerem sta umrla 202 človeka, in za napad na hotel Marriott avgusta lani, ko je umrlo 12 ljudi.