Hrvaška tiskovna agencija Hina je na podlagi neuradnih informacij objavila, da naj bi bil osumljeni upokojeni nekdanji oficir JLA in eden izmed nekdanjih poveljnikov vojske Republike Srbske krajine. Foto: Reuters
Hrvaška tiskovna agencija Hina je na podlagi neuradnih informacij objavila, da naj bi bil osumljeni upokojeni nekdanji oficir JLA in eden izmed nekdanjih poveljnikov vojske Republike Srbske krajine. Foto: Reuters
false
Hrvaški premier v odstopu Tihomir Orešković meni, da je aretacija "provokacija Srbije". Foto: Reuters

za Hrvaško. Njegovi sorodniki so nad aretacijo šokirani.

57-letnega Čolovića je BIA aretiral, ko je bil domnevno na poti na Hrvaško. Zaradi suma vohunjenja za hrvaško vojaško-obveščevalno službo so ga srbske oblasti pridržale za 48 ur, v tem času pa naj bi ga tudi zaslišale. Moški ima dvojno državljanstvo, hrvaško in srbsko, od leta 1990 pa živi v Srbiji.

Kot je zapisal hrvaški časopis Večernji list oziroma njegov portal vecernji.hr, je iz virov v Beogradu izvedel, da je aretirani obtožen, "da je več let Zagrebu posredoval podatke iz Beograda in da je bilo na osnovi tega zaradi vojnih zločinov aretiranih najmanj devet Srbov". Osumljenega naj bi hrvaška obveščevalna služba rekrutirala v zameno za jamstvo, da Hrvaška zoper njega ne bo vložila obtožnice za domnevne vojne zločine.

Orešković: To je provokacija
Hrvaške oblasti aretacije niso komentirale, sporočile so le, da informacije preverjajo. Za zdaj se je odzval le premier v odstopu Tihomir Orešković, ki je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT dejal, da gre za "provokacijo Srbije" in da aretirani v Beogradu ni hrvaški agent. Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je v Bratislavi, kjer se je udeležil vrha zunanjih ministrov EU-ja, medtem dejal, da ni Hrvaška od Srbije prejela še nikakršnega uradnega obvestila o aretaciji hrvaškega državljana zaradi obtožb o vohunjenju.

Za Večernji list so se odzvali člani družine aretiranega, ki so nad njegovo aretacijo "šokirani". Dejali so, da ni bil vohun, da je bil namenjen v Tepljuh v Dalmaciji, kjer ima hišo, saj naj bi tam v času trgatve obiral grozdje. Njegov svak Milan Borković pa je dejal, da ga pozna več kot 35 let in da "ni imel nikakršne funkcije v vojski", da je bil na Hrvaškem med vojno ranjen v ramo ter da se je tam tudi zdravil.

Osumljeni naj bi bil upokojeni oficir JLA
Hrvaška tiskovna agencija Hina je na podlagi neuradnih informacij iz medijskih krogov objavila, da naj bi bil osumljeni upokojeni nekdanji oficir Jugoslovanske ljudske armade (JLA) in eden izmed nekdanjih poveljnikov vojske Republike Srbske krajine. Premier Orešković je potrdil, da je bil Čolović oficir JLA in da se je v času domovinske vojne boril na srbski strani. Več let naj bi zbiral podatke, v zadnjem času o organizaciji in odnosih v srbski vojski in oficirjih nekdanjega JLA, proti katerim je Hrvaška začela kazenske postopke zaradi dejanj v času domovinske vojne. Večernji list na podlagi virov blizu srbski vojski poroča, da Čolović "ne dobiva veteranske pokojnine".

"Obstajajo različni pogledi na določene dogodke v preteklosti. Težko jih bomo spremenili, ali pa sploh ne, a pomembno je, da govorimo o odnosih v prihodnosti, o tem, da zagotovimo boljše življenje za naše otroke, kar se dela z dobrim, iskrenim in odprtim sodelovanjem in pogovori," je dejal srbski premier Aleksandar Vučić.

Zaostritev odnosov med Zagrebom in Beogradom
Pogrevanje ustaštva, zločini nad Srbi v 90. letih, vloga kardinala Alojzija Stepinca, razveljavitev sodbe Branimirju Glavašu, domnevna protisrbska in vojnohujskaška retorika, blokiranje pogajanj z EU-jem zaradi zakona, po katerem v Srbiji lahko za vojne zločine sodijo tudi Hrvatom - to so očitki Beograda Zagrebu, ob čemer odnosom ne pomagajo verbalni izleti vodje hrvaške opozicije, ki je Srbe označil za bednike, ki že več kot 150 let ne vedo, kam bi šli, je poročal RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin.

Pred dnevi je srbski premier dejal, da se ne bo odzival na izjave hrvaških politikov. Predsednik opozicijskega SDP-ja Zoran Milanović je namreč predstavnike srbskih oblasti označil za "bednike". Vučič je dejal, da besede niso del predvolilne kampanje na Hrvaškem (predčasne parlamentarne volitve bodo 11. septembra), temveč dolgoletne protisrbske politike.