Predsednik Socialdemokratske stranke Milanović želi pridobiti glasove desnih volivcev in volivk. Foto: EPA
Predsednik Socialdemokratske stranke Milanović želi pridobiti glasove desnih volivcev in volivk. Foto: EPA
Srbija
Nekdanji in morebitni novi premier Hrvaške je Srbe označil za "peščico bednikov", ki želijo biti gospodarji polovice Balkana, čeprav jih je manj kot 10 milijonov. Foto: Reuters

Milanović se je sestal s predstavniki nekaj hrvaških veteranskih združenj za zaprtimi vrati na sedežu stranke v Zagrebu, tajni posnetek pogovora pa je objavil Jutarnji list. Milanović je v uvodu povedal, da je namen srečanja pogovor o položaju hrvaških veteranov glede na obtožnice v Srbiji in BiH-u. Na srečanju so bili sicer večinoma predstavniki veteranskih združenj, ki so več mesecev protestirali proti nekdanji Milanovićevi vladi.

Milanović je dejal, da se Srbi obnašajo ošabno. "Žal so to peščica bednikov, ki že več kot 150 let ne vedo, ali bi šli v Makedonijo, Vojvodino, BiH, Hrvaško, Bolgarijo. Ni jih niti deset milijonov, a bi želeli biti gospodarji polovice Balkana," je dejal pretendent za mesto hrvaškega premierja. "Če bo treba, ne bomo blokirali le srbskih pogajanj z EU-jem, ampak bomo sprejeli poseben zakon, na podlagi katerega bomo sprožili postopke proti srbskim državljanom zaradi vojnih zločinov na Kosovu," je dodal.

Hrvaško namreč močno moti srbski zakon o univerzalni jurisdikciji, ki omogoča srbskemu pravosodju sojenja za vojne zločine, ki so bili storjeni na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, torej tudi hrvaškim državljanom.

Predsednik SDP-ja je še povedal, da se v BiH-u nima s kom pogovarjati in da "to sploh ni država". Obenem je dodal, da bi bilo treba BiH sprejeti v EU "mimo vrste", ker v BiH-u "ni reda, ni napredka".

Ob tem je Milanović ocenil, da se povezava med predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem odraža tudi na predsedniških volitvah v Avstriji, ker kandidat avstrijske skrajne desnice Norbert Hofer podpira odcepitev Republike srbske, da bi dobil glasove Srbov v Avstriji.

Nekatere televizijske hiše v Srbiji so imele v sredo zaradi Milanovićevih izjav posebne oddaje, v katerih so kritizirali nekdanjega hrvaškega premierja, v bosansko-hercegovskem časniku Dnevni Avaz pa so zapisali, da so Milanovićeve izjave "brez dlake na jeziku".

Milanoviću je vseeno za ustaški pozdrav
Veterani so med drugim Milanovića vprašali, kaj si misli o ustaškem pozdravu "Za dom spremni". Milanović je poudaril prepoved pozdrava. "Videli ste odločitev Ustavnega sodišča. Ta pozdrav je prepovedan, glejte, briga me za to," je dejal Milanović.

Kdo je snemal in zakaj?
Milanović je v sredo v pogovoru za komercialno Novo TV dejal, da so se zavedali, da nekateri veterani na skrivaj snemajo pogovor, a je spomnil, da je bolj ali manj ponovil stališča, ki jih je povedal med televizijskim soočanjem z novim predsednikom HDZ-ja Andrejem Plenkovićem sredi avgusta na hrvaški javni televiziji.

Ko so posnetki prišli na dan, so v SDP-ju ocenili, da za snemanjem in objavo stojita urad hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in HDZ. Da so oni snemali pogovor, so v veteranskih združenjih zanikali. Kot so dejali, gre za znotrajstrankarske spopade v SDP-ju.

Na Hrvaškem medtem prevladuje mnenje, da gre za Milanovićeve predvolilne poteze, s katerimi namerava pridobiti glasove veteranov in volivcev sredine in desne sredine pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 11. septembra.