Foto:
Foto:
Uporniki napadajo tudi iraške delavce.

Po odločitvi vojaškega sodišča v Bagdadu bo 38-letni Frederick razrešen tudi vojaških dolžnosti. Sicer mu je bila sprva izrečena desetletna kazen, a so jo pozneje po njegovi pritožbi znižali.

Njegov odvetnik je pojasnil, da je Fredericka treba kaznovati, pri tem pa je treba upoštevati tudi objektivno odgovornost. Frederik je priznal svojo odgovornost za vseh pet točk obtožnice. Med drugim naj bi trem zapornikom ukazal, da so pred njim masturbirali, enega zapornika pa so morali po njegovem udarcu celo oživljati.

To je že tretji ameriški vojak, ki je bil obsojen zaradi zlorab zapornikov v bagdadskem zaporu Abu Graib. Pet vojakov še čaka na sojenje pred vojaškim sodiščem. Med obsojenimi je imel narednik Frederik najvišji čin.

Ponovna ofenziva v Faludži
Po poročanju prič naj bi ameriška vojaška letala in tanki spet napadli uporniške položaje v Faludži, zahodno od Bagdada. Američani, ki bi radi prijeli jordanskega skrajneža Abuja Musaba Al Zarkavija in njegove privržence, tega še niso potrdili.

Napad na avtobus
V predmestju Bagdada so neznanci streljali na avtobus z letališkimi delavci in jih ubili štiri, več pa jih ranili.

Predstavnica bagdadskega letališča je dejala, da se je z avtobusom na delo peljalo najmanj 25 administrativnih delavcev.

Iz bolnišnice v osrednjem Bagdadu so sporočili, da ima kar nekaj ranjenih hude poškodbe, zato bi bilo žrtev lahko še več.

Iraški uporniki pogosto napadajo zaposlene v vojaških oporiščih ali družbah, ki so povezane z Američani. Na bagdadskem letališču je zaposlenih več tisoč ljudi, večinoma pri letalski družbi Iraqi Airways ali družbah za prevoz blaga.