Dekleta so, poleg imen oseb, katerim so nudile usluge, razkrile tudi svoje zvodnike, opisale njihove avtomobile in kraje, na katerih so se prostituirale. Foto:
Dekleta so, poleg imen oseb, katerim so nudile usluge, razkrile tudi svoje zvodnike, opisale njihove avtomobile in kraje, na katerih so se prostituirale. Foto:
Dom za vzgojo otrok in mladostnikov
Dekleta so priznala, da njihove stranke niso bile zaščitene. "Me pa zaščite od njih ne moremo zahtevati," so dejala. Foto: MMC RTV SLO
Osijek
Dom za vzgojo otrok in mladostnikov je v bližini ceste, zato je nadzor nad izhodi deklet otežen. Foto: EPA

Kot poroča Jutarnji.hr je pritisk izvajal politik, ki naj bi bil "redna stranka" pri mladoletnicah v Osijeku. Policista je celo prijavil, da mu ta "podtika" dokaze, ta pa je, kljub dobremu delu, opustil primer.

Hrvaški časopis še navaja, da so bili nekateri izmed rednih strank že prijavljeni, zaradi družinskega nasilja in mučenja soprog. Nekdanja žena enega izmed osumljencev je novinarju celo pokazala grozilno SMS-sporočilo nekdanjega moža.

Ker pa je večina osumljencev pripadnikov osiješke elite, bi, tako piše Jutarnji.hr, "lahko tako informacije o družinskem nasilju kot sodelovanju v mreži mladostniške prostitucije škodile njihovi karieri, zaradi česar poskušajo primer utišati".

"Pričakujem, da bo družba poslala sporočilo, da je to nedopustno ... in da se v zakonu dvigne starostna meja, da bi imeli zakonsko osnovo za zaščito otrok pred to najhujšo zlorabo," se je na razkritje dogajanja v domu odzvala varuhinja pravic otrok Mila Jelavić. Ob tem je opozorila, da je v hrvaškem kazenskem zakoniku starostna meja, po kateri se privolitev v spolni odnos ne obravnava več kot kaznivo dejanje, 14 let in da bi jo bilo treba dvigniti vsaj na 16 let.

Kaj se pravzaprav dogaja v domu?
Hrvaški mediji odkrivajo tudi ozadje zgodbe Doma za vzgojo otrok in mladostnikov v Osijeku, v katerem kar nekaj stvari ni takih, kot bi morale biti. Dom nima nadzornih kamer, kar pomeni, da lahko vanj pride in odide vsak, ne da bi bil pri tem identificiran. Dekleta, ki so nameščena v prvem nadstropju dvonadstropne zgradbe zgrajene leta 1975, pogosto pobegnejo kar skozi okno.

V neposredni bližini doma je tudi avtobusna postaja in postaja za tramvaj, v okolici pa so tudi številni bari in bencinska postaja. Tako je nadzor "v katere avtomobile vstopijo dekleta, zelo težek", piše Jutarnji.hr.

Trije vzgojitelji na 80 varovancev
Čeprav v domu za vzgojo otrok in mladostnikov, kjer je trenutno 80 varovancev, dela 30 vzgojiteljev, v nočni izmeni delajo le trije. Najštevilčnejši oddelek, ki je namenjen resocializaciji otrok, ponoči nadzira le en vzgojitelj, preostala dva sta na t. i. intenzivnem oddelku.

"Pobegi deklet so javna skrivnost"
"To, da dekleta ponoči pobegnejo iz doma, je javna skrivnost. Če jih že ujamemo pri pobegu, nam zatrjujejo, da so bile na kakšni zabavi in po navadi kazen ne sledi," je dejal neimenovani vzgojitelj.

V preteklih letih so dekleta iz doma tudi zanosila in splavila, čeprav pojav takrat ni zaskrbel vodstva doma, je pojasnil neimenovani vzgojitelj in dodal, da, čeprav dekleta poučujejo o zaščiti pred nezaželeno nosečnostjo, "to očitno ni dovolj". Tudi sama dekleta, ki so bila vpletena v prostitucijo, so dejala, da so njihove stranke redko uporabljale zaščito. Po trditvah varovank, je ena izmed deklet rodila otroka, a ne ve, kdo je oče. Drugo dekle, ki je odšlo v podobno ustanovo, je v tretjem mesecu nosečnosti.

K. Š.