Izjave iranskega predsednika in njegovo stališče do Izraela skrbi mnoge države. Foto: Reuters
Izjave iranskega predsednika in njegovo stališče do Izraela skrbi mnoge države. Foto: Reuters
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik je pozval muslimanske voditelje, da ne priznajo izraelske države. Foto: EPA
Iranski predsednik pred balistično raketo v Teheranu
Iranski režim trdi, da jedrski program ni namenjen izdelovanju orožja. Foto: EPA

Velika Britanija, Francija, Španija in Kanada so na zagovore poklicale iranske diplomate v njihovih državah, podpredsednik izraelske vlade Šimon Peres pa se je v pismu premierju Arielu Šaronu zavzel za izključitev Irana iz Združenih narodov.

Predsednik Evropske komisije Jose Barroso je izjavo označil kot nesprejemljivo in dejal, da je treba spoštovati meje Izraela. Podobno se je odzval tudi visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je povedal, da so možnosti za dolgoročno rešitev bližnjevzhodnega konflikta trenutno boljše kot v zadnjih letih, zato bi si vsi odgovorni voditelji morali močno prizadevati za dosego tega cilja.

Washington je sporočil, da izjava potrjuje njihovo bojazen glede jedrskih prizadevanj režima v Teheranu, ki vztraja, da je program miroljuben in namenjen zgolj v raziskovalne namene.

Za Rusijo izjava nesprejemljiva
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med svojim obiskom v Jordaniji izjavo označil za nesprejemljivo, zato se bo Moskva o njej pogovorila z Iranom. Iranskega veleposlanika v Moskvi bodo tako še danes poklicali na razgovor in ga prosili za obrazložitev.

Po mnenju Lavrova izjava ni v ničemer pripomogla k ureditivi iranskega jedrskega vprašanja, zagovorniki obravnave Irana v Varnostnem svetu ZN-a pa imajo tako še en argument več. Rusija sicer Iranu pomaga pri gradnji nekaterih spornih jedrskih objektov.

Ostro proti sionizmu

Omenjeni odzivi zahodnih držav se nanašajo na sredino izjavo iranskega predsednika, ki je na konferenci z naslovom Svet brez sionizma pred 3.000 radikalnimi študenti v Teheranu dejal, da bo nov val napadov v Palestini izbrisal Izrael z obličja islamskega sveta.

"Kdor priznava Izrael, bo zgorel v jezi islamskega ljudstva, vsak islamski vodja, ki priznava sionistični režim, pa s tem priznava predajo in poraz islamskega sveta," je poudaril.