Napadalca je iskalo na stotine francoskih policistov. Foto: EPA
Napadalca je iskalo na stotine francoskih policistov. Foto: EPA

Osumljenec je prejšnji petek grozil na televizijski postaji, v ponedeljek pa se je odpravil na sedež časopisa Liberation, kjer je v streljanju huje ranil pomočnika fotografije. Nekaj nabojev je pozneje izstrelil še na banki Societe Generale, vendar ni nikogar ranil.

Tožilstvo je v sredo sporočilo, da se vzorci DNK osumljenca ujemajo z vzorci na nabojnikih s prizorišča napadov. Prijeli so ga v podzemni garaži v pariškem predmestju Bois-Colombes.

Policija ga je aretirala, potem ko je dobila namig od nekoga, ki naj bi ga poznal.

Motiv za napad ni znan
Dekharju niso prebrali njegovih pravic in ga niso zaslišali, saj je bil v času aretacije napol zavesten. "Vse kaže, da je skušal storiti samomor," je sporočil francoski notranji minister Manuel Valls in pojasnil, da motiv za streljanje ni znan.

Na policiji so povedali, da Dekhar ni bil povsem priseben in je verjetno vzel neka zdravila, saj so ob aretaciji ob njem našli prazne kapsule.

Dekhar je bil leta 1998 zaprt za štiri leta, ker je nabavil pištolo, s katero je leta 1994 mlad par z anarhističnimi prepričanji v zasledovalni vožnji po pariških ulicah ubil tri policiste in taksista.

Na sojenju je takrat Dekhar vztrajal, da je nedolžen, in zatrjeval, da ga je rekrutirala alžirska tajna služba, da bi se infiltriral v skrajne francoske levičarske skupine. Incident se je v zgodovino zapisal kot afera Rey-Maupin.