Napadalec se je po streljanju v uredništvu časopisa Liberation odpravil pred sedež banke Societe general, kjer je prav tako streljal. Foto: EPA
Napadalec se je po streljanju v uredništvu časopisa Liberation odpravil pred sedež banke Societe general, kjer je prav tako streljal. Foto: EPA
Napadalec je ugrabil voznika avtomobila, ki ga je moral prepeljati na Elizajske poljane, tam pa ga je odložil v bližini postaje podzemne železnice. Foto: EPA
Pariz
Pariška policija je ogradila prostor okoli sedeža časopisa. Foto: Reuters

Napad se je zgodil ob 09.15 po srednjeevropskem času. Žrtev, šlo naj bi za pomočnika fotografa, ki je ravno začel delo na omenjenem časopisu, je bila ustreljena v prsi in trebuh.

Napadalec je po streljanju mirno zapustil prizorišče. Čez dve uri se je pojavil pred sedežem banke Societe Generale, kjer je izstrelil dva strela in pri tem izzval splošno paniko.

Po podatkih policije ima napadalec pobrito glavo in čezmerno telesno težo. Star je med 40 in 45 let. V času streljanja je imel na glavi kapo, oblečen je imel brezrokavnik barve kakija.

Kot je znano, je napadalec po strelnem pohodu ugrabil voznika avtomobila, ki ga je moral prepeljati na Elizejske poljane, odložil pa ga je v bližini postaje železniške postaje George V. Policija svari prebivalce, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Napadalec naj bi bil poleg puške oborožen tudi z ročnimi granatami.

"Ne bom zgrešil"
Policija je prav tako potrdila, da je napadalec pred tremi dnevi vdrl na sedež televizijskega kanala BFMTV in grozil glavnemu uredniku s pištolo: "Naslednjič te ne bom zgrešil."

Direktor levičarskega dnevnika Liberation Nicolas Demorand je dejal, da so zaposleni zaradi napada prestrašeni. "Ko nekdo v demokratični državi pride s pištolo v uredništvo časopisa, je to zelo zelo resno ne glede na duševno stanje te osebe. Če bodo morali časopisi in drugi mediji postati bunkerji, je nekaj narobe z našo družbo." Na prizorišče incidenta je prišel tudi notranji minister Manuel Valls.

Hollande: Mobilizacija vseh sil
Valls je povedal, da prostori Liberationa spominjajo na vojno prizorišče, ob tem pa obljubil, da bodo oblasti storile vse, da bi napadalca, ki predstavlja resnično nevarnost, ujele. Francoski predsednik Francois Hollande, ki se mudi na Bližnjem vzhodu, je medtem pozval k mobilizaciji vseh sil za aretacijo storilcev.

Policija je okoli zgradbe v središču Pariza, v kateri so prostori Liberationa - blizu trga Place de la Republique -, postavila zapore, francoski mediji Parisien, Monde, Echos, Figaro in Europe 1 pa so zaradi današnjega in petkovega napada okrepili varnostne ukrepe in poostrili nadzor ob vhodih v svoje prostore.

Zatem so o streljanju poročali tudi izpred sedeža banke Societe Generale na zahodu Pariza. Nihče ni bil ranjen.

Streljanje v uredništvu francoskega časopisa
Streljanje v uredništvu francoskega časopisa