Nemški policisti so Albakra prijeli v ponedeljek. Foto: Reuters
Nemški policisti so Albakra prijeli v ponedeljek. Foto: Reuters
Osumljeni 22-letnik je lani prišel v državo kot begunec. Foto: Reuters

Vodja nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen je za televizijo ZDF povedal, da so z aretacijo 22-letnega Džaberja Albakra preprečili bližajoči se napad. "Uspelo nam je preprečiti teroristični napad pet minut pred dvanajsto," je zatrdil.

Nemški časopis Die Welt, ki se sklicuje na obveščevalne vire, je poročal, da je Albakr letos nekaj mesecev preživel v Turčiji, kamor je odšel spomladi in od koder se je avgusta vrnil v Nemčijo. Obveščevalci se še vedno trudijo odkriti, kaj je v tem času počel v Turčiji.

Obveščevalci si še niso na jasnem, ali se je Albakr radikaliziral v Siriji ali Nemčiji, kamor je prišel junija 2015 in zaprosil za azil. Za zdaj še nimajo dokazov, da bi sprejemal ukaze od pripadnikov Islamske države v tujini, kot je bilo pri sirskem beguncu, ki je se je julija razstrelil v Ansbachu.

Maassen je v ponedeljek zvečer potrdil, da je Albakr načrtoval napad na letališče v slogu terorističnih napadov v Parizu in Bruslju.

Nemška policija je pred aretacijo dobila namig, da naj bi samooklicana Islamska država v Nemčiji načrtovala teroristični napad.

"Vse do prejšnjega četrtka smo ugotavljali, kdo naj bi bil v Nemčiji za to odgovoren. Šele nato je lahko obveščevalna služba tega človeka identificirala," je včeraj dejal Maassen.

Ključni namig: nakup v trgovini
Kot je pojasnil Maassen, so pred tem dobili informacije od tajnih služb, da je osumljeni sprva nameraval izvesti napade na vlake v Nemčiji, nato pa naj bi se odločil za napad na eno izmed berlinskih letališč.

"Takoj smo začeli neprekinjeno opazovanje. Ugotovili smo, da je naslednji dan v trgovini za en evro kupil izdelke za vroče lepljenje. Nemudoma smo sprožili vse ukrepe za prijetje, saj smo domnevali, da bi bila to lahko zadnja kemikalija, ki jo potrebuje za izdelavo bombe," je dejal Maassen.

Po spodletelem policijskem posredovanju v soboto v Chemnitzu je nemška policija Albakra aretirala v ponedeljek v Leipzigu, kjer sta ga ujela sirska begunca in ga izročila policiji. V stanovanju v Chemnitzu, kjer je prebival, so preiskovalci odkrili 15 kilogramov razstreliva.