Posebno vojaško sodišče v Guantanamu se otepa številnih obtožb o svoji nekredibilnosti. Foto: EPA
Posebno vojaško sodišče v Guantanamu se otepa številnih obtožb o svoji nekredibilnosti. Foto: EPA

Gre za "pripornike visoke vrednosti", med katerimi sta tudi dva izmed vodilnih načrtovalcev napadov na ZDA 11. septembra 2001, Kalid Šejk Mohamed in Ramzi Binalšib. Osumljenci so v Guantanamo prišli septembra lani, prej pa so bili pridržani v skrivnih zaporih po Evropi. Šejk Mohamed trdi, do so ga po aretaciji mučili, a ga je predsednik ZDA George Buh zavrnil, češ da Američani ne mučijo.

Vseh 14 osumljenih teroristov je zaslišal poseben vojaški odbor, da bi ugotovil, ali jim lahko sodijo pred vojaškim sodiščem. Med zaslišanjem je Kalid Šejk Mohamed priznal, da je odgovoren za operacijo 11. septembra "od A do Ž" kot tudi za umor novinarja Daniela Pearla v Afganistanu.

Zgolj semantika ali tehtni pomisleki?
Za zdaj še ni znano, kdaj se bo sojenje osumljencem začelo, saj se vojaško sodišče v Guantanamu spopada s številnimi težavami. Dva sodnika spomladi nista hotela začeti sojenja, ker sta prepričana, da nimata pristojnosti nad pridržanimi v zaporu. Kongres, tako sta trdila sodnika, je sprejel zakon, po katerem bi morali zapornike opredeliti za "nezakonite sovražne borce", Pentagon pa jih jerazglasil za "sovražne borce". Posebni odbor obrambnega ministrstva še ni sprejel odločitve o argumentih omenjenih dveh sodnikov.