Foto:
Foto:
Oproščena dva Guantanamovca

Sodnik Peter Brownback je ovrgel obtožbi proti kanadskemu zaporniku Omarju Khadru in Salimu Ahmedu Hamdanu, državljanu Jemna. Razložil je, da jima ne morejo soditi po novi zakonodaji, ki velja za vojaška sodišča. Oba obtožena sta bila namreč označena za "sovražna bojevnika", sodišče v Guantanamu pa je od leta 2006 pristojno le za sojenje "nezakonitim sovražnim bojevnikom".

"To je zmaga za vladavino prava in zakone vojne," je po opustitvi obtožnice povedal odvetnik Salima Ahmeda Hamdana.

Obtožena bosta ostala v zaporu
Sodišče v vojaškem oporišču na Kubi je obtožbe proti Khadru, ki je obsojen umora, poskusa umora, zarote, vohunjenja in podpiranja terorizma, zavrnilo, a to še ne pomeni, da ga bodo izpustili na prostost. Sodnik je povedal tudi, da obstaja možnost, da bodo Khadra ponovno privedli pred sodišče, če ga bodo uvrstili med "nezakonite sovražne bojevnike". Enaka usoda čaka tudi Hamdana, ki je bil obsojen, ker je bil varnostnik in voznik vodje teroristične mreže Al Kaida Osame Bin Ladna.

Guantanamo in ZDA v godlji
Kljub vsemu pa sta opuščeni obtožnici sprožili v ZDA in drugod po svetu burne razprave o sodnem sistemu v oporišču Guantanamo. Podobno bi namreč lahko oprostili še preostalih 380 ujetnikov v Guantanamu, ki prav tako ne spadajo v kategorijo "nezakonitih vojaških bojevnikov" in bi zanje morale veljati ženevske konvencije, ki pa jih v Guantanamu zavračajo.

V Guantanamo s 15 leti
Khadra so ujeli v Afganistanu leta 2002, ko je bil star 15 let, in ga takrat prepeljali v Guantanamo. Obtožen je bil, da se je bojeval na strani talibanov in ameriškim konvojem podtikal mine, v enem izmed spopadov pa naj bi vrgel ročno bombo, ki je ubila enega in ranila drugega pripadnika ameriških posebnih enot.

Oproščena dva Guantanamovca