Na pogreb Šenude III. so prišli mnogi politični in verski voditelji. Foto: EPA
Na pogreb Šenude III. so prišli mnogi politični in verski voditelji. Foto: EPA

Med kandidati za 118. voditelja Koptov so trije menihi in dva škofa. Svet Koptov bo izmed njih izbral trojico. Njihova imena bodo zapisali na tri listke, ki jih bodo dali v škatlico na oltarju katedrale svetega Marka v Kairu.

Vrhovnega poglavarja bo nato 4. novembra izbral neki otrok, ki bo imel zavezane oči. Uradno bo novi koptski papež funkcijo prevzel na slovesnosti 18. novembra.

Peterica kandidatov je: menihi Pachomios Al Syriani, Seraphim Al Syriani in Rafael Ava Mina ter škofa Raphael in Tawadros.

Koptska pravoslavna cerkev ima po svetu okoli 16 milijonov vernikov, Kopti pa v 80-milijonskem Egiptu predstavljajo 10 odstotkov celotne populacije.

Verski poglavar štiri desetletja
Dozdajšnji papež Šenuda je po boju z rakom umrl 17. marca letos, star je bil 88 let. Koptsko cerkev, ki velja za eno najstarejših krščanskih skupnosti na svetu, je vodil kar štiri desetletja. V zadnjih letih je bil priča napadom na Kopte v Egiptu in je zato oblasti vztrajno pozival, naj naredijo več za zaščito pravic največje krščanske manjšine na Bližnjem vzhodu.

Koptska cerkev je ena najstarejših krščanskih cerkva, ki se je ohranila tako po arabskem kot turškem osvajanju Egipta. Po legendi naj bi jo ustanovil evangelist Marko v 1. stoletju, ko je po Egiptu oznanjal novo vero.

Njihova glavna značilnost je, da so t. i. "monofiziti", ker ne sprejemajo sklepov kalcedonskega koncila iz leta 451, ko so vse druge Cerkve sprejele definicijo, da sta v Kristusu v eni osebi zedinjeni dve naravi, božja in človeška. Monofiziti namreč trdijo, da sta obe naravi v Kristusu postali ena sama bogo-človeška narava.