Osama bin Laden je mrtev, a njegova podoba se je že dodobra vtisnila v kolektivni spomin sveta, ki še nekaj časa ne bo pozabil na
Osama bin Laden je mrtev, a njegova podoba se je že dodobra vtisnila v kolektivni spomin sveta, ki še nekaj časa ne bo pozabil na "terorista št. ena". Foto: Reuters
Osama bin Laden
Osiveli in postarani možak, zavit v grobo odejo, ki si na starem in majhnem televizorju ogleduje novice o svojih govorih in podvigih. Foto: EPA
Abbottabad, Osama bin Laden
29-letna Jemenka Amal Al Sadeh je poleti l. 2000 postala peta žena Osame bin Ladna. Razvpiti vodja Al Kaide se je enkrat ločil, ena žena pa ga je zapustila in se vrnila domov v Sirijo. Foto: EPA
Abbottabad, Osama bin Lade
Poslopje, za katerega so sosedje sumili, da pripada tihotapcem oz. družini iz Vaziristana, ki je pobegnila pred krvnim maščevanjem. Foto: EPA
Abbottabad, Osama bin Laden
Posnetek dvorišča in vrta, kjer so vidni ostanki helikopterja, ki so ga razstrelili ameriški specialci. Foto: EPA
ZDA objavile posnetke bin Ladna

Najbolj iskani človek na svetu je najverjetneje vsaj pet let živel v mirnem mestu Abotabad, v bližini pakistanskega glavnega mesta Islamabad in le dober kilometer stran od osrednje pakistanske vojaške akademije. Osama bin Laden se je povsem pritajil, saj najverjetneje ni nikoli zapustil svojega domovanja, ki je bilo sicer nekoliko večje od drugih in tudi obkroženo z nekaj višjimi zidovi kot druga domovanja.

Ubit pred očmi hčerke
54-letni Savdijec je živel v zgodnjih dveh nadstropjih osrednje zgradbe, skupaj z njim pa so bile tri njegove žene in vsaj nekaj od njegovih 20 otrok. Sin Hamza je bil ubit v napadu, medtem ko naj bi 11-letna hčerka Safija videl, kako so ameriški specialci ubili njenega očeta. Skupno naj bi bilo v kompleksu devet otrok, ki niso obiskovali šol, temveč so jih poučevali na domu v arabščini.

Brata Kan iz Vaziristana
Uradna gospodarja posestva sta bila brata, ki so jih domačini in oblasti poznale pod imenom Aršad Kan in Tarik Kan. Brata, ki so ju sosedje imeli za tihotapca oz. človeka iz plemenskega območja Vaziristana, sta imela vsak svojo družino. Vsi prostori osrednje zgradbe in hiše za goste so imeli svojo lastno stranišče in kuhinjo, kar je omogočalo neodvisno življenje vsaki posamezni družini. Aršad je bil najzaupnejši kurir Al Kaide, kjer so ga redki poznali pod imenom Abu Ahmed Al Kuvaiti in čigar prava identiteta ni razkrita.

Samozadostnost v samoizolaciji
Znotraj ograjenega posestva so uredili več skrbno vzdrževanih vrtov, ob tem pa so imeli tudi kravo, nekaj zajcev in okoli 100 kokoši in piščancev. Pri delu na vrtu jim je občasno, do dvakrat na letu, s traktorjem pomagal sosed Šamraiz, ki je bil eden redkih, ki so po koncu gradnje vstopili v kompleks. Ravno v tednu pred napadom naj bi se Aršad Kan prišel dogovarjat za ureditev nove njive.

Poslopje, ki zaradi varnosti ni imelo telefonske ali medmrežne povezave, je imelo pet ločenih plinskih priključkov, ob tem pa so prebivalci posestva raje sežigali smeti, kot bi jih izpostavljali komunalnim službam. O samoizolaciji pričajo tudi zgodbe tamkajšnjih fantov, ki so za zablodele nogometne žoge in kriketske žogice prejemali denarno nadomestilo, niso pa jim pustili, da bi si poiskali žoge na posestvu.

Skromno domovanje, ne pa milijonski dvorec
Družine v kompleksu so skušale biti čim bolj samozadostne, zato je bila prehrana bolj ali manj enolična in sestavljena iz na vrtovih pridelane zelenjave, dateljnov, oreščkov, veliko jajc, olivnega olja in posušenega mesa. Slike in posnetki, ki so pricurljali v javnost, razkrivajo skromno, a prostorno domovanje, v katerem ni bilo razkošja. Skromno osnovno pohištvo, poceni vzmetnice iz pene, stavba brez klimatske naprave, vendar s centralnim ogrevanjem in stari televizorji ter nekaj nepretirano sodobne računalniške opreme.

Po besedah najmlajše žene, ki je prvega otroka rodila v tednih po 11. septembru 2001, je bil bin Laden zdrav in ni imel težav z ledvicami, zaradi česar bi potreboval dializo. Navedbe so potrdile tudi slike in najdena zdravila, med katerimi so bila skoraj izključno otroška ali zdravila za prehlade.

Močno spremenjena zgodba o napadu
Prvotna zgodba o napadu posebne enote SEAL Team 6 v noči s 1. na 2. maj na Osamovo domovanje v Abbottabadu se je do zdaj že krepko spremenila. Srditega odpora ni bilo, saj je na napadalce iz hiše za goste streljal le kurir, prek katerega so odkrili, kje se skriva najbolj iskani sovražnik ZDA. Prav tako v času smrti Osama bin Laden ni bil oborožen, čeprav je imel v svoji sobi avtomatsko puško kalašnikov in pištolo makarov, ki naj bi ju v vojni v Afganistanu (1979-1989) med bojem odvzel sovjetskemu generalu. Svoje tretje žene voditelj Al Kaide ni uporabil za živi ščit, temveč se je 29-letna Jemenka Amal Al Sadah sama zagnala v napadalce, ki so jo pri tem ustrelili v gleženj.

Povsem napačna je tudi prvotna informacija ameriških oblasti, ki so najprej trdile, da se je bin Laden skrival v "dvorcu, vrednem milijon dolarjev". Tamkajšnji nepremičninski agenti so zahodnim medijem zatrdili, da je bilo posestvo pred napadom v najboljšem primeru vredno 250 tisoč dolarjev.

Kaj vse skrivajo računalniški arhivi?
Ameriški vojaki, ki so zaradi trdega pristanka ostali brez enega izmed predelanih helikopterjev "blackhawkov", so med napadom ubili pet ljudi: brata Kana, očeta in sina bin Ladna ter žensko, ki je bila ujeta v navzkrižni ogenj v spopadu med Aršadom in specialci. Trupla Osame bin Ladna in sina Hamze so odpeljali s seboj v afganistansko oporišče, nato pa so truplo najbolj iskanega terorista prepeljali na letalonosilko Carl Vinson, kjer so opravili pogreb na morju.

V bin Ladnovih prostorih so specialci zaplenili 10 prenosnih telefonov, 12 trdih diskov in vsaj 100 "računalniških diskov" (USB ključi, DVD-ji in CD-ji). Številne dokumente, nekaj orožja in zbirko osebnih predmetov. Del zaplenjenega materiala so ameriške oblasti posredovale v javnost, pri čemer ni bilo težko zaznati Ciine želje, da se predstavi Osamo bin Ladna, obsedenega z lastno samopodobo.

Pet posnetkov, ki so bili medijem predani brez zvoka, razkriva, da si je Osama bin Laden na črno barval brado in lase ter je na televizijah spremljal novice o sebi in svojih govorih. Na enem izmed posnetkov je tudi zbirka ponesrečenih poskusov govorov, ki so jih zavrgli zaradi napak.

Zgodb in podrobnosti še ne bo zmanjkalo
Preživele prebivalce so zajele osramočene pakistanske oblasti, ki so jih nastanile v skrbno varovani bolnišnici v Islamabadu, od koder pa že redno curljajo nove podrobnosti o okoliščinah smrti največjega državnega sovražnika ZDA. V naslednjih dneh, tednih, mesecih in letih je mogoče pričakovati, da bo v javnost prihajalo vse več podatkov in posnetkov iz skrivnostnega življenja Osame bin Ladna, čigar smrt ZDA in njeni državljani doživljajo kot veliko zmagoslavje.

ZDA objavile posnetke bin Ladna