59-letni Pacolli je najbogatejši Kosovec, po nekaterih virih pa celo najbogatejši Albanec na svetu. Foto: EPA
59-letni Pacolli je najbogatejši Kosovec, po nekaterih virih pa celo najbogatejši Albanec na svetu. Foto: EPA

Pacolli, edini kandidat nove vladne koalicije, je bil izvoljen v tretjem krogu, ko je za potrditev potreboval navadno večino oz. 61 glasov. Pacolli, predsednik Zveze za novo Kosovo (ANK), ki je sklenil vladno koalicijo z Demokratsko stranko Kosova (DPK) mandatarja Thacija, bi za izvolitev v prvih dveh krogih tajnega glasovanja moral dobiti dvotretjinsko podporo 120-članskega parlamenta. V tretjem krogu je prejel 62 glasov. Če predsednika ne bi izvolili, bi morali razpustiti parlament in razpisati nove parlamentarne volitve.

Opozicija bojkotirala volitev
Poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev in Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja niso glasovali, saj so zapustili dvorano, še preden se je začelo prvo glasovanje. Za bojkot so se odločili, ker po svojih besedah ne želijo prevzeti odgovornosti za izvolitev tistih, za katere niso prepričani, da bodo delali v korist države. Glasovali niso niti poslanci opozicijske Demokratske zveze Kosova.

"Kosovci si zaslužijo ugledno državo"
"Z vso svojo močjo si bom prizadeval, da bi Kosovo doseglo raven spoštovanih držav v svetu. Kosovo ima zmožnosti in Kosovci si zaslužijo tako državo," je po izvolitvi povedal Pacolli, ki je med približno dvema milijonoma prebivalcev na Kosovu precej nepriljubljen zaradi poslovnih vezi z Moskvo, ki nasprotuje neodvisnosti Kosova.

Parlament je s podelitvijo novega premierskega mandata Thaciju z 65 glasovi za in in enim proti končal večmesečno politično krizo. Novo vlado čaka težko delo, saj bo morala začeti dolgo pričakovana pogajanja s Srbijo in zmanjšati 48-odstotno brezposelnost.