Na Kosovu rojeni Pacolli je milijonsko premoženje ustvaril z gradbenimi posli v Švici. Foto: EPA
Na Kosovu rojeni Pacolli je milijonsko premoženje ustvaril z gradbenimi posli v Švici. Foto: EPA
Hashim Thaci
Poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je v svojem poročilu zapisal, da je Thaci več kot deset let bdel nad trgovino z organi. Foto: EPA

Mandatar za sestavo nove kosovske vlade in vodja Demokratske stranke Kosova (PDK) je v Prištini podpisal dogovor o vladni koaliciji s predsednikom Zveze za novo Kosovo (AKR) in enim najbogatejših kosovskih Albancev Behgjetom Pacollijem, ki je zaradi svojih poslovnih povezav, med katerimi naj bi bile tudi mafijske, zelo sporna osebnost.

Dogovor predvideva, da bo Thaci ostal predsednik vlade, medtem ko naj bi Pacolli postal predsednik države. Oba voditelja sta sporočila, da bosta delovala kot ekipa in na podlagi skupnega programa obeh strank. PDK je koalicijo z AKR-jem sklenil potem, ko so vstop v vlado zavrnile ostale tri največje stranke.

"To je koalicijski sporazum za izgradnjo novih institucij Kosova, za izbor predsednika, nove vlade in ministrstev. Predstavlja koalicijo za razvoj Kosova, ki bo izvedla demokratične reforme in ustvarila nova delovna mesta, ki si bo prizadevala za evropsko Kosovo in regionalno sodelovanje," je izjavil Thaci in napovedal, da si bo nova vlada prizadevala za vizumsko liberalizacijo pri potovanjih v Evropsko unijo.

Prvi korak nove vlade bo po besedah Thacija začetek dialoga s Srbijo o tehničnih vprašanjih sodelovanja, kot so čezmejna trgovina in promet.

Poleg položaja predsednika države bo Pacollijeva stranka v vladi dobila še tri ministrstva in podpredsednika vlade, ki bo postal Muhamed Mustafa in bo odgovoren tudi za gospodarstvo. Agim Ceku bo prevzel ministrstvo za varnostne sile, Ferid Agani bo postal minister za zdravstvo, Mimoza-Kushari pa bo vodila ministrstvo za trgovino in industrijo.

Srbom podpredsedniški položaj
Thaci je koalicijski sporazum podpisal tudi s Slobodanom Petrovićem, ki vodi stranko srbske manjšine Samostojna liberalna stranka. Petrović bo postal podpredsednik vlade, njegova stranka pa bo prevzela še tri ministrstva - za lokalno samoupravo, za vračanje ter za delo in socialo. V koaliciji so še lista Ibrahima Rugove in manjšinske skupnosti.

Ustanovna seja parlamenta je napovedana za ponedeljek, vendar še ni jasno, ali bodo že glasovali o novem vladnem kabinetu in predsedniku. Za izvolitev predsednika je potrebna navadna večina in če kandidat v treh krogih glasovanja ne dobi potrebnih glasov, je treba razpisati nove volitve.

Podoba dozdajšnjega premierja Thacija je bila močno načeta po objavljenem poročilu Sveta Evrope, ki njega in druge vodilne pripadnike nekdanje Kosovske osvobodilne vojske obtožuje nezakonite trgovine s človeškimi organi ter tihotapljenja orožja in mamil. Thaci je obtožbe zanikal, misija EU-ja na Kosovu pa je začela predhodno preiskavo obtožb.