Predsednik Slovenije Borut Pahor bo v torek nastopil na splošni razpravi 71. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, ki ji predseduje Peter Thomson s Fidžija. Na sporedu je srečanje z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, udeležba na tradicionalnem kosilu za vodje delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ter udeležba na sprejemu, ki ga v imenu EU-ja gosti predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Zvečer se bo na povabilo predsednika ZDA Baracka Obame udeležil sprejema, ki ga ta prireja za vodje delegacij, med drugim pa so predvidena še srečanja s Thomsonom in nekaterimi drugimi svetovnimi voditelji ter udeležba na drugih dogodkih in sprejemih, med drugim na Forumu ZN-a z naslovom
Predsednik Slovenije Borut Pahor bo v torek nastopil na splošni razpravi 71. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, ki ji predseduje Peter Thomson s Fidžija. Na sporedu je srečanje z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, udeležba na tradicionalnem kosilu za vodje delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ter udeležba na sprejemu, ki ga v imenu EU-ja gosti predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Zvečer se bo na povabilo predsednika ZDA Baracka Obame udeležil sprejema, ki ga ta prireja za vodje delegacij, med drugim pa so predvidena še srečanja s Thomsonom in nekaterimi drugimi svetovnimi voditelji ter udeležba na drugih dogodkih in sprejemih, med drugim na Forumu ZN-a z naslovom "Zasebni sektor in globalni cilji - zagotavljanje poti naprej". Foto: Reuters
V ZN-u vrh o beguncih in migrantih

Pahor je na plenarnem zasedanju dejal, da so bile migracije vedno del človeške zgodovine, vendar pa zdajšnje število beguncev in notranje razseljenih oseb predstavlja človeško tragedijo, kot je ni bilo vse od konca druge svetovne vojne.

Cilj mednarodne skupnosti mora biti tudi preprečevanje neregularnih migracij in boj proti kriminalnim mrežam, ki jih izkoriščajo. Prav tako je treba utrditi prizadevanja proti lažnim pričakovanjem, dezinformacijam in izkrivljenim podobam življenja, ki čakajo prebežnike in begunce zunaj domovine. Pri vsem tem mora prevladati politika miru, dialoga in sodelovanja na podlagi načel mednarodnega prava in ZN mora igrati večjo vlogo.

Odpraviti korenine vzrokov za migracije
Pahor si želi boljšega sodelovanja tudi pri vračanju in reintegraciji neregularnih prebežnikov v njihove domovine. Najučinkovitejša pot za rešitev krize je poiskati in odpraviti korenine vzrokov za migracije, kar so po Pahorjevih besedah med drugim spopadi, preganjanja, kršitve človekovih pravic, terorizem in revščina. To je mogoče storiti le v duhu delitve odgovornosti, solidarnosti in odprtega dialoga.

Omenil je, da se EU spoprijema z velikimi imigracijskimi pritiski tako na morjih kot na kopnem in v Slovenijo je, kot tranzitno državo, od oktobra lani do marca letos vstopilo več kot 477.000 ljudi. To je četrtina prebivalstva Slovenije, ki dejavno sodeluje v evropski shemi preseljevanja in je v zadnjih dveh letih bistveno povečala humanitarno pomoč notranje razseljenim osebam in beguncem.

Cilj je mednarodna pogodba o beguncih do leta 2018
Ob odprtju vrha so voditelji sprejeli politično deklaracijo, ki ima namen doseči bolj usklajen in boljši pristop k reševanju begunske krize s ciljem sprejeti mednarodno pogodbo o beguncih in migracijah do leta 2018.

Pahor se je ob robu vrha srečal s slovaškim kolegom Andrejem Kisko, s katerim sta govorila o prihodnosti Evrope in o problematiki migracij, ki ne bi smela razdvajati EU-ja. Soglašala sta, da je pri soočanju z migracijami nujen učinkovit nadzor nad zunanjimi mejami EU-ja ter izrazila stališče, da je treba nasloviti vzroke migracij in okrepiti sodelovanje z državami izvora in tranzita.

V ZN-u vrh o beguncih in migrantih