V Banjaluki so odprta vrata za slovenska podjetja, zatrjuje vlada Republike srbske, ki si želi še okrepiti gospodarsko sodelovanje s Slovenijo. Foto: EPA
V Banjaluki so odprta vrata za slovenska podjetja, zatrjuje vlada Republike srbske, ki si želi še okrepiti gospodarsko sodelovanje s Slovenijo. Foto: EPA
Borut Pahor
Borut Pahor se je v Banjaluki mudil na krajšem dvodnevem obisku. Foto: MMC RTV SLO / Ana Svenšek

Pahor je v Banjaluki izrazil prepričanje, da predstavniki različnih narodov v Bosni in Hercegovini najbolje vedo, kaj je dobro za prihodnost njihove države. Zato morajo po jesenskih parlamentarnih volitvah sprožiti proces medsebojnega dialoga in omogočiti dosego soglasja glede ustavnih sprememb. "Težko je voditi državo, ki ima takšno entropijo institucij, kot jih ima v tem trenutku BiH," je izjavil Pahor.

Pri procesu dialoga lahko po Pahorjevem mnenju pomaga tudi mednarodna skupnost, če bi tako želeli politični voditelji v BiH-u. Pri tem je sicer izrazil prepričanje, da bi bil "načrt, ki bi ga v Washingtonu ali Bruslju pripravili v zvezi z BiH-om in ga predložili njenim voditeljem, zgrešena politika".

Dodik ne bo rušil daytonske ureditve
Premier Republike srbske Milorad Dodik je v zvezi z ustavnimi spremembami, do katerih mora v BiH-u priti po oktobrskih volitvah, dejal, da morajo odločitev o tem sprejeti domači politiki brez vmešavanja iz tujine. "Ugotovili smo, da bi bilo napačno, če bi pri tem sodelovali predstavniki mednarodne skupnosti," je dejal. Republika srbska bo po njegovih besedah sodelovala v ustavnih spremembah, podpreti pa je pripravljena samo tisto, kar ne bo rušilo daytonske ureditve v BiH-u.

Slovenija verjame v perspektivo Bosne
Predsednik slovenske vlade je izrazil željo, da bi imel odlične odnose z vsemi voditelji in pomembnimi politiki v Bosni in Hercegovini, da bi lahko z njimi govoril o vseh pomembnih dvostranskih vprašanjih. "Če Slovenci ne bi menili, da ima BiH perspektivo, kot tudi Republika srbska znotraj BiH-a, potem danes ne bi začeli pogovorov o naložbah slovenskih podjetij v Republiki srbski," je še poudaril Pahor, ki je v Banjaluko dopotoval v torek zvečer.