Pahor se bo v Indiji mudil štiri dni, ob tem pa upa, da mu bo uspelo okrepiti vezi med državama. Foto: Reuters
Pahor se bo v Indiji mudil štiri dni, ob tem pa upa, da mu bo uspelo okrepiti vezi med državama. Foto: Reuters
Mumbaj
Pahor se bo vpisal tudi v žalno knjigo v spomin na žrtve terorističnega napada na Mumbaj leta 2008. Foto: EPA
Pahor v Indiji

Tokratni obisk je prvi uradni obisk iz Slovenije, namenjen pa je krepitvi političnega dialoga med državama in dvostranskega, predvsem gospodarskega sodelovanja. Slovenija ima z Indijo tradicionalno dobre odnose.

Obisk začenja s srečanjem s poslovneži v Mumbaju
Pahor je obisk začel v indijski finančni prestolnici Mumbaj, kjer se je najprej srečal z guvernerjem zvezne države Maharaštra, K. Sankaranarajananom, s katerim sta govorila predvsem o skupnih področjih za sodelovanje med državama, tako političnih kakor tudi gospodarskih, nato pa se je srečal še z indijskimi poslovneži.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so na srečanju govorili predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja ter o možnostih za nadaljnje poglobitve le-tega. Pahor je indijskim poslovnežem predstavil investicijsko okolje v Sloveniji, zanimale pa so jih predvsem naložbe v slovenski turizem, energetiko, promet in logistiko. Pahor je govoril o prilagodljivosti slovenskega gospodarstva, ki je izvozno naravnano.

Pahor Slovenijo pohvalil kot "približek nebesom"
V nadaljevanju se je Pahor udeležil slovensko-indijske poslovne konference, kjer sta slovenska javna agencija za podjetništvo in tuje naložbe (Japti) in indijska zbornica za razvoj poslovanja malih in srednjih podjetij podpisali memoranduma o soglasju. V uvodnem nagovoru je premier Pahor dejal, da ima sedanja generacija prednost, da lahko živi in dela v času globalizacije, ko lahko tudi tako odaljene države vzpostavijo močne gospodarske vezi.

Pahor je ob vseh naštetih priložnostih, ki jih Slovenija daje tujim vlagateljem, omenil tudi naravne lepote naše države, in citiral nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je Slovenijo označil za “približek nebesom”. Ob tej priložnosti je premier Pahor zbrane indijske poslovneže povabil k sodelovanju s slovenskimi gospodarstveniki.

Poklonil se bo spominu na žrtve iz Mumbaja
Popoldne si bo premier ogledal tudi spominsko ploščo in se vpisal v žalno knjigo v spomin na žrtve terorističnega napada, ki je leta 2008 v Mumbaju zahteval 166 življenj, nato pa bo delegacija odpotovala v New Delhi, kjer se bo Pahor pozno popoldne udeležil uradnega odprtja slovenskega veleposlaništva v Indiji in slovesnega sprejema, ki ga ob obisku slovenske delegacije pripravlja veleposlanik v Indiji Janez Premože. Premier se bo ob tej priložnosti srečal tudi s častnimi konzuli Slovenije v Mumbaju, Bangaloreju, Kalkuti in Čenaju.

V torek se bo Pahor v New Delhiju srečal z najvišjimi predstavniki indijskih oblasti. Razpravljali bodo o dvostranskem političnem, gospodarskem, znanstveno-tehnološkem, kulturnem sodelovanju in o odnosih med Evropsko unijo in Indijo ter o regionalnih zadevah.

S premierjem tudi trije ministri
Premierja ob gospodarski delegaciji spremljajo tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić, minister za zdravje Dorjan Marušič, minister za promet Patrick Vlačič, državni sekretar z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös ter predsednik skupine prijateljstva z Indijo v DZ-ju Jožef Jerovšek.

Pahor v Indiji