Akihito je japonski cesar od leta 1989. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Akihito je japonski cesar od leta 1989. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Predtem je Pahor nagovoril udeležence seminarja o japonsko-slovenskem tehnološkem sodelovanju v organizaciji Japonske organizacije za napredno energetiko in razvoj industrijske tehnologije (Nedo) ter si ogledal delovanje družbe Hitachi na področju pametnih mest.

Prvi dan obiska v deželi vzhajajočega sonca se je Pahor, ki ga spremlja močna gospodarska delegacija, sestal s premierjem Šinzom Abejem, s katerim sta govorila o možnostih poglobitve sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva.

Japonski premier je še posebej pozdravil memorandum o sodelovanju med javno agencijo Spirit in japonsko organizacijo za zunanjo trgovino Jetro, ki bo podpisan v okviru obiska.

V ospredju obiska gospodarske priložnosti
Obisk poteka ob lanski 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Njegov namen je potrditev prijateljskih odnosov in interesa za krepitev sodelovanja na različnih področjih, zlasti gospodarskem, kjer je še veliko neizkoriščenih možnosti.

Gre sicer za prvi obisk kakega slovenskega predsednika na Japonskem. Leta 2008 je kot predsedujoči Evropski uniji Japonsko obiskal takratni slovenski premier Janez Janša.