Skrajneži so napadli okoli deset tarč v Mumbaju, med njimi dva luksuzna hotela z veliko tujci. Foto: Reuters
Skrajneži so napadli okoli deset tarč v Mumbaju, med njimi dva luksuzna hotela z veliko tujci. Foto: Reuters
Zaki-ur-Rehman Lakhvi
Zaki-ur-Rehman Lakhvi naj bi bil načrtovalec napadov v Mumbaju. Foto: Reuters

Med aretiranimi je tudi Zaki-ur-Rehman Lakhvi, operativni vodja skupine, ki ga indijske oblasti obtožujejo, da je naročil napade, v katerih je umrlo 172 ljudi in ki so močno poslabšali odnose med Indijo in Pakistanom. Islamabad je bil pod velikim pritiskom New Delhija in Washingtona, da v luči dokazov, da so z napadom na indijsko finančno prestolnico povezani Pakistanci, odgovori z odločnimi akcijami proti domnevnim teroristom. Indijski preiskovalci trdijo, da je edinega napadalca, ki so ga ujeli živega, urila skupina Laškar-e-Tajba na svojih vadiščih.

Skupina zanika odgovornost za napade
Priče poročajo, da so med operacijo blizu mesta Muzafarabad v pakistanskem delu Kašmirja, ki se je začela v nedeljo popoldan, slišale nekaj glasnih eksplozij, okoli vadišča pa številno vojaško osebje. Pakistanska vlada je sporočila, da operacija proti skupini še poteka, potrdila pa jo je tudi skupina, ki vpletenost v napade na Mumbaj zanika. "Pakistanske sile so pod pritiskom ZDA in Indije napadle naša vadišča v Muzafarabadu", je sporočil tiskovni predstavnik skupine.

Kljub prepovedi podpora oblasti
Skupino Laškar-e-Taiba so oblasti v Pakistanu pred šestimi leti prepovedale, a njenih vadišč niso nikoli zaprle. New York Times je sklicujoč se na ameriške obveščevalce zapisal, da je osrednja pakistanska obveščevalna služba skupini dovolila urjenje članov in zbiranje denarja. Še več. Z uradno prepovedano skupino naj bi celo delila podatke, ki jih je zbirala, in jo ščitila.

Prejšnji teden je ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice Islamabad pozvala, naj na napade v Mumbaju odgovori "močno" in "učinkovito". Z aretacijo bo Pakistan kratkoročno verjetno zadovoljil Indijo in ZDA, na dolgi rok pa bo moral pokazati še več odločnosti v boju z (domnevnimi) teroristi, ki se urijo na njegovem ozemlju.

T. V.