V Pakistanu že več dni potekajo protesti proti obtožbi Indije, da je pri napadih sodeloval Pakistan. Foto: EPA
V Pakistanu že več dni potekajo protesti proti obtožbi Indije, da je pri napadih sodeloval Pakistan. Foto: EPA
Po napadih
V krvavih napadih v Mumbaju je umrlo skoraj 200 ljudi. Foto: EPA

Pakistanski veleposlanik v Londonu Šamsul Hasan se boji, da Indija načrtuje napad na njegovo državo, saj so v New Delhiju izjavili, da naj bi vsi napadalci prihajali iz Pakistana: "Naši prijatelji so nam povedali, da bi lahko prišlo do hitrih napadov na določenih območjih, kjer naj bi potekala urjenja. Šlo naj bi za zračni napad ali nekaj podobnega."

Asifa Alija Zardarija že opozoril na nevarnost, Islamabad pa je s svojo zaskrbljenostjo seznanil tudi ameriške in britanske predstavnike, ki so posredovali, da bi umirili razmere.

Indijska policija danes nadaljuje zaslišanja dveh osumljencev, ki ju je aretirala v petek v Kalkuti, ker naj bi odgovornim za krvave teroristične napade, ki so zahtevali najmanj 171 življenj, priskrbela kartice sim za mobilne telefone.

Lažni klic Zardariju
Kot so poročali pakistanski mediji, pa je neki moški, ki se je predstavil kot indijski zunanji minister Pranab Mukherjee, 28. novembra med napadi v Mumbaju poklical Zardarija in mu grozil, zaradi česar so v Pakistanu odredili stanje visoke pripravljenosti za njihove zračne sile. Pakistanske oblasti že raziskujejo, kako je do takšnega klica sploh prišlo.

Klicatelj naj bi Zardariju dejal, da bo Indija sprožila vojaške ukrepe, če Islamabad ne bo izročil odgovornih za napad. Indijski zunanji minister je danes tudi uradno zanikal, da je opravil omenjeni klic, potegavščino s klicem pa je označil za poskus, s katerim Pakistan želi preložiti krivdo. Po njegovih besedah želijo odvrniti pozornost od dejstva, da je teroristična skupina iz Pakistana načrtovala in izvedla grozovit napad na Mumbaj.

Uporniki napadli terminal zveze Nato
V drugih novicah iz Pakistana poročajo o tem, da je približno 250 talibanskih upornikov davi z granatami in drugim orožjem napadlo terminal, ki ga na obrobju mesta Pešavar na severozahodu države uporablja zveza Nato za svoje tovornjake z vojaško opremo. Pri tem so napadalci ubili varnostnika in zažgali 65 tovornjakov, ki so bili naloženi z vojaško opremo za pripadnike sil zavezništva v Afganistanu.

K. S.