Mingora, glavno mesto pokrajine, je skoraj popolnoma prazna, saj so oblasti odredile izpraznitev. Foto: EPA
Mingora, glavno mesto pokrajine, je skoraj popolnoma prazna, saj so oblasti odredile izpraznitev. Foto: EPA

Pred tem je od doma odšlo že več kot 550.000 ljudi, kar po oceni Združenih narodov predstavlja eno največjih begunskih kriz v tem trenutku. Tiskovni predstavnik pakistanske vojske je dejal, da je vlada že sprejela ukrepe za zaščito civilistov, po drugih podatkih pa naj bi bil civilistom preprečen odhod z nevarnega območja.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je v četrtek ponovil zavezo oblasti, da bodo "eliminirali oborožence in teroriste" v Svatu, ki velja za utrdbo talibanov. Intenzivno so vojaki ofenzivo začeli izvajati danes: helikopterji napadajo utrdbe z zraka, kopenske sile pa nadaljujejo napade po kopnem.

Po oceni ZN-a je od lanskega avgusta območje pokrajine Svat, ki že dolgo trajajo napetosti, zapustilo več kot pol milijona ljudi, zdaj pa se številka iz ure v uro hitro povečuje. Humanitarni delavci opozarjajo, da so morali številni od doma brez osnovnih potrebščin, zaradi česar so še v posebej težkem položaju.

Cilj vojske je uničenje oborožencev v Svatu in okoliških krajih. "To bo zelo zahtevna operacija, saj so imeli oboroženci v Svatu dovolj časa, da so se prerazporedili, se pomešali med civiliste in s pomočjo ustrahovanja in nasilja uničili svoje nasprotnike."

K. T.