Nekateri študenti so uspeli pobegniti talibanom, in so medijem poročali o incidentu. Foto: EPA
Nekateri študenti so uspeli pobegniti talibanom, in so medijem poročali o incidentu. Foto: EPA

Pakistanske sile so ugrabljene osvobodile, ko so jih skrajneži prevažali iz brezpravne plemenske pokrajine Severni Vaziristan, ki je utrdba talibanov, v Južni Vaziristan. Talibani so sicer streljali na vojsko, a je študente pakistanski vojski kljub temu uspelo rešiti.

Natančnega števila, koliko študentov, učiteljev in njihovih sorodnikov so talibani ugrabili, ne poznajo, nekateri mediji pišejo, da jih je bilo približno 300. Študente šole v kraju Razmaku, ki so stari med 15 in 25 leti in se niso usposabljali za vojake, so talibanski skrajneži zajeli, ko so v minibusih zapuščali šolo, ki čez poletje zapre vrata. Konvoj avtobusov so ustavili z ročnimi bombami, saj se je na vsakega izmed avtobusov vkrcal po en upornik, ki je v roki držal bombo in prevzel nadzor nad vozilom.

Pakistanska vojska v Svatu uspešno napreduje
Talibani so študente ugrabili le nekaj dni po tem, ko je pakistanska vojska, ki izvaja širšo operacijo v dolini Svat, kjer je zatočišče upornikov, prevzela nadzor nad glavnim mestom v dolini, ki je bilo v rokah talibanov. Ti so odgovorili z osmimi bombnimi napadi po državi, zagrozili pa so tudi z novimi napadi, zaradi česar je poostren nadzor v večjih mestih.

B. T.