Pakistanske sile so v dolini Svat že v soboto prevzele nadzor nad mestom Mingora. Foto: EPA
Pakistanske sile so v dolini Svat že v soboto prevzele nadzor nad mestom Mingora. Foto: EPA

Predstavnik pakistanske policije je povedal, da je voznik enega izmed minibusov ubežal pred uporniki in naj bi sporočil, da so bili na delu talibani. To se je zgodilo po tem, ko je pakistanska vojska okrepila ofenzivo v dolini Svat, kjer so zatočišče poiskali številni omenjeni uporniki.

Konvoj avtobusov, ki je bil na poti iz severnega Vaziristana v mesto Banu, so ustavili z ročnimi bombami. Tako se je na vsakega izmed avtobusov vkrcal po en upornik, ki je v roki držal bombo in prevzel nadzor nad vozilom, potem pa so jih odpeljali neznano kam.

Svetovalec pakistanskega premierja za plemenska območja Mirza Mohamed Džihadi je povedal, da že potekajo napori za njihovo izpustitev.

Nasilje upornikov traja že dve leti
Nasilje v severnem Vaziristanu se je začelo stopnjevati sredi leta 2007, ko so uporniki začeli napadati varnostne sile in vladne objekte. Zaradi tega se je pojavil strah, da bi lahko bila močno ogrožena stabilnost ameriške zavezniške države, ki ima med drugim tudi jedrsko orožje.

V tem času so bile pogoste ugrabitve pripadnikov varnostnih sil, civilistov pa uporniki niso ugrabljali pogosto. V soboto je pakistanska vojska, ki v tem času izvaja širšo operacijo v dolini Svat, prevzela nadzor nad glavnim mestom v dolini, ki je bil v rokah talibanov. Ti so odgovorili z osmimi bombnimi napadi po državi, zagrozili pa so tudi z novimi, zaradi česar je poostren nadzor v večjih mestih.

M. R.