Palestinci se 15. maja vsako leto spomnijo pregona s svojih domov. Foto: EPA
Palestinci se 15. maja vsako leto spomnijo pregona s svojih domov. Foto: EPA
Palestinska zastava
Obletnico je obeležilo na tisoče Palestincev. Foto: EPA

Ob žalostni obletnici za palestinski narod so palestinske oblasti pripravile množične shode, ki se jih je udeležilo na tisoče ljudi. Točno opoldne so se v palestinskih mestih oglasile sirene in za 65 sekund - ena sekunda za vsako leto - so obstali ljudje in promet.

Glavna slovesnost je potekala v Ramali na Zahodnem bregu, kjer se je več deset tisoč ljudi sprehodilo do groba pokojnega palestinskega voditelja Jaserja Arafata do osrednjega trga Manara.

Nepregledne množice so se zbrale tudi v Gazi, kjer je shod organiziralo gibanje Hamas, ki je nadzor nad palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju prevzelo leta 2007, potem ko so od tam pregnali pripadnike rivalskega gibanja Fatah.

Skupina nekaj desetih palestinskih mladostnikov se je spopadla z izraelskimi vojaki na nadzornih točkah v bližini Ramale, Betlehema in Nablusa. Vojaki so odgovorili s solzivcem in gumijastimi naboji.

Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je v izjavi poudaril, da je to prva obletnica nakbe, odkar je Palestina priznana država v Združenih narodih.

Abas za pravično rešitev
Medtem ko so voditelji bolj skrajnih palestinskih gibanj danes zahtevali vrnitev beguncev na svoje domove v današnjem Izraelu, se je palestinski predsednik Mahmud Abas zavzel za "pravično rešitev" na podlagi resolucije ZN 194.

"Ne bomo privolili v nikakršen načrt, ki nas bo oropal naše pravice do svobodne in suverene države na celotnem ozemlju, okupiranem leta 1967," je poudaril v torek zvečer v televizijskem nagovoru.

Zaradi vojne, ki je izbruhnila ob ustanovitvi izraelske države leta 1948, je moralo domove zapustiti več kot 760.000 Palestincev, število palestinskih beguncev pa danes skupaj s potomci znaša okoli 4,7 milijona.

Na domovih je ostalo kakih 160.000 Palestincev, ki so danes znani kot izraelski Arabci. Danes jih je približno 1,3 milijona, predstavljajo pa okoli 20 odstotkov izraelskega prebivalstva.