Hillary Clinton s palestinskim pogajalcem Saebom Erakatom. Foto: EPA
Hillary Clinton s palestinskim pogajalcem Saebom Erakatom. Foto: EPA

Predlog je po poročanju CNN-a sprejel palestinski predsednik Mahmud Abas, medtem ko naj bi ga izraelski premier Benjamin Netanjahu kategorično zavrnil.
Clintonova, Abas in Netanjahu so te dni zbrani v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk na mirovnih pogajanjih. Po poročanju diplomatskih virov so pogovori zdaj zastali.
Netanjahujevo stališče ostaja, da ne bo podprl nikakršnega podaljšanja moratorija, ki je začel veljati pred desetimi meseci in se bo iztekel 26. septembra.

Priznanje ali delni moratorij?
Ameriški posebni odposlanec za Bližnji vzhod, nekdanji senator George Mitchell, skuša s Palestinci skleniti nekakšen "quid pro quo" v zameno za podaljšanje. "V zraku so vse mogoče ideje glede različnih načinov, s katerimi bi našli izhod iz te slepe ulice," še poroča vir. "Nihče ne bo pustil, da se pogajanja ustavijo zaradi tega zastoja. Nihče ne bo zapustil pogovorov."
Med idejami, ki jih zdaj premlevajo, je palestinsko priznanje Izraela kot v temeljih judovske države. Pogovarjajo se tudi o delnem podaljšanju moratorija na gradnjo naselbin, čeprav je Abas do zdaj zavračal vse, kar bi bilo manj od polnega podaljšanja.
Pogajalni ekipi za Palestince in Izraelce naj bi o tej temi še razpravljali na srečanju, napovedanem za nedeljo.
Pričakuje se, da naj bi na koncu le našli neke vrste rešitev.