Izgubo ima še naprej, četudi je stroške poslovanja oklestilo že za več kot 30 odstotkov.

S tega letališča je letos od januarja do konca septembra letelo okoli 10,2 milijona potnikov, potem ko jih je v enakem obdobju lani 19 milijonov.

Heathrow vztraja, da je s 4,1 milijarde funtov (4,8 milijarde evrov) sredstvi dovolj "finančno močan", da preživi, "dokler trg ne okreva", so v preteklih dneh poročale tuje tiskovne agencije.

V podjetju pa so prepričani, da zelena luč britanskega nadzornega organa CAA za zvišanje letališke pristojbine za potnike ne bo zadoščala za zadostno izboljšanje njihovega finančnega stanja.

Trenutno je povprečna letališka pristojbina postavljena pri 19,60 funta, CAA pa jo namerava v naslednjih petih letih zvišati na raven med 24,50 in 34,40 funta. V Heathrowu so si želeli dvig na raven od 32 do 43 funtov.

V podjetju ne glede na vse ostajajo optimisti. "Smo na pragu okrevanja, ki bo pospešilo povpraševanje, ustvarilo nova kakovostna delovna mesta," je dejal izvršni direktor John Holland-Kaye. Ob tem pa je posvaril, da lahko v primeru, da ne bo okrevanja poletov na dolge razdalje, doživijo "trd pristanek".

Heathrow je v pandemičnem letu 2020 izgubil naslov najprometnejšega letališča v Evropi. Odvzelo mu ga je pariško letališče Charles De Gaulle.