Frančišek je bil konec tedna na obisku v Armeniji. Foto: Reuters
Frančišek je bil konec tedna na obisku v Armeniji. Foto: Reuters
Papež: Cerkev bi se morala opravičiti gejem

Na poletu s poti po Armeniji nazaj v Rim so papeža med enournim sproščenim pogovorom z novinarji vprašali, ali se strinja z nedavnimi izjavami nemškega kardinala, ki je dejal, da bi se morala Cerkev opravičiti homoseksualcem. Poleg tega ga je neki novinar vprašal, ali je to opravičilo še nujnejše po pokolu v gejevskem nočnem klubu v Orlandu na Floridi.

Frančišek je spomnil na nauke Cerkve, da se homoseksualcev ne sme diskriminirati in se jih mora spoštovati. Nato je dodal, da se Cerkev ne bi smela opravičiti samo homoseksualcem, ampak tudi revnim in ženskam, ki se jih je izkoriščalo, ter otrokom, ki so prisiljeni v delo.

Poleg tega bi se morala Cerkev opravičiti tudi za to, ker je blagoslovila toliko orožja, s čimer naj bi mislil nekatere cerkvene predstavnike, ki so v preteklosti dejavno podpirali vojne.

Odpuščanje, ne samo opravičilo
Papež je šel še dlje in dejal, da se kristjani ne bi smeli samo opravičiti, ampak tudi prositi odpuščanja. "Kristjani se moramo opravičiti za veliko stvari, ne samo za to (ravnanje s homoseksualci). Toda opravičilo ni dovolj, prositi moramo odpuščanja."

Kot je še dejal novinarjem na letalu, so tradicije v nekaterih državah in kulturah, ki imajo drugačen odnos do tega vprašanja, po drugi strani pa so nekatere demonstracije homoseksualcev, ki so žaljive do nekaterih. Vendar to po njegovem mnenju ne sme biti razlog za diskriminacijo ali marginalizacijo homoseksualcev.

Papež: Cerkev bi se morala opravičiti gejem