Papež je v velikončni poslanici povedal, da človeštvo potrebuje izhod, da potrebuje duhovno in moralno očiščenje, da bi izšlo iz krize, ki je zajela ves svet. Foto: EPA
Papež je v velikončni poslanici povedal, da človeštvo potrebuje izhod, da potrebuje duhovno in moralno očiščenje, da bi izšlo iz krize, ki je zajela ves svet. Foto: EPA

Več sto vernikov je papež nagovoril v svoji poletni rezidenci v Castel Gandolfu blizu Rima, kjer je duhovnike opomnil na posebno odgovornost, ki jo imajo do družbe. "Tako kot naloga vseh krščenih ljudi je tudi naša naloga biti angeli in glasniki Jezusa Kristusa, a duhovniki, poslaniki Kristusa, imajo še posebno odgovornost," je dejal papež, ki se mora v zadnjem času braniti pred obtožbami o spolnih zlorabah otrok med duhovniki.

Čeprav papež ni neposredno omenil pedofilskih škandalov, ki so zamajale zaupanje v Cerkev v več evropskih državah, pa je v nagovoru dejal, da "ljubeča navzočnost Kristusa spremlja Cerkev na njeni poti in ji v težkih časih daje oporo". Papeža so pozdravili verniki, ki so nosili tudi transparente, na katerih so mu izražali podporo.

Benedikt XVI. končuje naporen praznični konec tedna, ki so ga letos bolj kot obhajanje Kristusovega vstajenja zaznamovali spolni škandali in obtožbe, da je Vatikan naredil premalo za zaščito žrtev spolnih zlorab. S kritikami se mora osebno spopadati tudi sam papež, ki ga obtožujejo, da je še med delovanjem v rodni Nemčiji vedel za zlorabe, a si je pred njimi zatiskal oči.

Vatikan je zavrnil vse obtožbe na račun papeža in pojasnil, da je Benedikt XVI. tarča sarmotnih medijskih napadov, ki ne zbirajo sredstev, da bi očrnili Cerkve in samega papeža. Na velikonočno nedeljo je vplivni kardinal Angelo Sodano odločno stopil v bran papežu in dejal, da so obtožbe na njegov račun nepomembno opravljanje. Papeža je pohvalil za njegovo zanesljivo vodenje in pogum.