Benedikt XVI. je v zadnjem času deležen številnih obtožba, da je še kot münchenski škof  v svojo škofijo sprejel duhovnika, obtoženega pedofilije. Vatikan obtožbe zanika. Foto: Reuters
Benedikt XVI. je v zadnjem času deležen številnih obtožba, da je še kot münchenski škof v svojo škofijo sprejel duhovnika, obtoženega pedofilije. Vatikan obtožbe zanika. Foto: Reuters
Bostonski škof Sean O'Malley
O'Malley je bil imenovan za bostonskega škofa, da bi 'počistil' godljo, ki je nastala po razkritju spolnih škandalov v Bostonu. Foto: Reuters

Reforme, ki so jih ameriški katoliški škofi sprejeli istega leta, kot je izbruhnil škandal v Bostonu, vključujejo nepopuščanje do duhovnikov, za katere se ve, da so zlorabljali otroke, obvezno poročanje o domnevnih spolnih napadih duhovnikov oblastem in ustanovitev tamkajšnjih odborov laikov, ki se odzivajo na take domneve.

"Tragično je, da Evropejci niso uredili svoje 'hiše', ko so videli, kaj se dogaja v ZDA, ker so mislili, da so spolne zlorabe katoliških duhovnikov ameriška težava. Če bi sprejeli naše reforme , bi bili danes v veliko boljšem položaju," se je jezuitski duhovnik Thomas Reese z univerze v Georgetownu dotaknil številnih razkritij spolnih zlorab v Evropi, ki so zamajale temelje Cerkve.

Američanom niso sledili drugod po svetu
Ameriške reforme leta 2002 so bile sprejete kot zavezujoče cerkveno pravo, temu pa nista sledila niti Vatikan niti Katoliška cerkev v Evropi ali drugih delih sveta. Reese in podobni ugledni katoličani vedno glasneje pozivajo Vatikan, naj sledi ameriškemu zgledu.

Škofovske konference v nekaterih evropskih državah so neformalno že sprejele nekatere ameriške reforme, predvsem pravilo 'en prekršek in nisi več duhovnik' za tiste, ki jim je dokazana zloraba.

Vatikanski opazovalci menijo, da so reforme mogoče. "Vatikan mora nekaj storiti, tudi glede odnosov z javnostmi – pokazati, da ukrepajo," je prepričan John Allen, vatikanski analitik za CNN.

"Poročila pišejo isti, ki so prikrivali zlorabe"
O tem, kako uspešne so ameriške reforme, ni enotnega mnenja. V skladu z reformami morajo ameriški škofi pripraviti letno poročilo o številu obtožb o spolnih zlorabah in o številu dokazanih zlorab. V zadnjem, marčevskem, poročilu je število žrtev, domnev in storilcev spolnih zlorab najnižje po letu 2004.

Kritiki trdijo, da poročila niso verodostojna, saj v njih škofi sami poročajo o obtožbah in potrjenih primerih zlorab. "To so isti škofi, ki so nas spravili v to umazanijo. Potem ko so te zlorabe skrivali več desetletij, naj zdaj mislimo, da so se povsem spremenili in so zdaj povsem odkriti?" dvomi David Clohessy, predstavnik žrtev zlorab.

"Papež je naš največji zaveznik"
Ameriški škofi so se pridružili številnim evropskim škofom, ki so v teh dneh stopili v bran papežu Benediktu XVI., na katerega so se vsule obtožbe o prikrivanju spolnih zlorab. Bostonski kardinal Sean O'Malley je dejal, da si je papež še kot kardinal, ko je vodil kongregacijo za nauk vere, prizadeval za izkoreninjenje pedofilije med duhovniki. Dodal je, da obstaja veliko napačnih informacij o zgodovinski vlogi Benedikta XVI. pri reševanju te težave, ki razjeda Cerkev.

"Menim, da je zelo jasno spregovoril o tem še, ko se v Evropi niso zavedali resnosti tega vprašanja. Tu smo v papežu Benediktu XVI. našli tesnega zaveznika," je povedal škof Bostona, mesta, kjer so se najprej pojavile obtožbe o duhovniških zlorabah.

Anglikanski nadškof kritiziral irsko Cerkev
Nenavadno ostro se je na pedofilske škandale odzval vodja Anglikanske cerkve Rowan Williams, ki je dejal, da je Katoliška cerkev na Irskem izgubila vso verodostojnost s svojim pristopom do reševanja vprašanj spolnih zlorab med duhovniki, kar je prizadelo tudi širšo javnost.

Nadškof iz Canterburyja je dejal, da spolni škandali pomenijo še posebej veliko travmo za Irsko, kjer je ustanova, ki je bila tako zakoreninjena v življenje družbe, nenadoma izgubila vso verodostojnost. "To ni težava samo za Cerkev, to je težava za vse na Irskem," je bil jasen Williams.

Irska Katoliška cerkev je takoj obsodila njegove izjave in dublinski nadškof Diarmuid Martin je dejal, da tisti, ki si prizadevajo za prenovo Katoliške cerkve, ne potrebujejo takih ocen na velikonočni konec tedna in si jih tudi ne zaslužijo.