Vidno utrujen papež je obhajal obrede v baziliki svetega Petra in nato vodil še križev pot. Foto: EPA
Vidno utrujen papež je obhajal obrede v baziliki svetega Petra in nato vodil še križev pot. Foto: EPA
Raniero Cantalamesa
Cantalamesa je s svojimi besedami razburil Jude. Foto: EPA
Križev pot v Rimu

V Vatikan so se zgrnile množice romarjev in turistov, ki so se udeleževale obredov ob velikem petku. Med molitvijo v baziliki se je apostolski pridigar Raniero Cantalamesa dotaknil pedofilskih škandalov, ki v zadnjih tednih pretresajo Katoliško cerkev, in očitke na račun papeža ter celotne Cerkve primerjal s najsramotnejšim antisemitizmom.

Cantalamessa je dejal, da so bili Judje skozi celotno zgodovino žrtve kolektivnega trpljenja, in s to primerjal s trenutnimi napadi na Cerkev. Pri tem je pridigar omenil pismo svojega judovskega prijatelja, v katerem je ta zapisal, da z gnusom spremlja nasilne in osredotočene napade na Cerkev in papeža.

Judje ogorčeni nad primerjavo
Na izjave Cantalamesse so se z ogorčenjem odzvali v judovski skupnosti in podpredsednik ameriškega združenja preživelih holokavsta Elan Steinberg je dejal, da je lahko apostolskega pridigarja sram. Po njegovih besedah ima Vatikan pravico, da se brani, vendar je primerjava z antisemitskim preganjanjem žaljiva in neprimerna, zaradi česar je sam razočaran.

Rabi Gary Greenebaum iz ameriške judovske skupnosti je izjave Cantalamesse označil kot "nesrečno uporabo besed". Kolektivno nasilje proti Judom je prineslo smrt šest milijonov ljudi, medtem ko kolektivno nasilje, o katerem je govoril pridigar, ni pripeljalo do smrti in uničenja, ampak mogoče do napada na osebnost, je dejal Greenebaum.

V zadnjih tednih skoraj ne mine dan, da mediji ne bi poročali o razkritjih novih spolnih škandalov med duhovniki in prikrivanju teh v več evropskih državah. Nekateri mediji so papeža celo obtožili, da se sam ni zmenil za spolne zlorabe, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki, ko je bil še kardinal v Nemčiji in pozneje v Rimu.

Vatikan je medije obtožil, da vodijo umazano kampanjo, s katero hočejo očrniti ugled papeža za vsako ceno. Iz Vatikana so sporočili, da krivde posameznikov, ki so zagrešili zločine, ne moremo razširiti na papeža in Cerkev.

Križev pot v Rimu