Papež so mora zadnje mesece ukvarjati s številnimi spolnimi šknadali med duhovniki v več evropskih državah. Foto: Reuters
Papež so mora zadnje mesece ukvarjati s številnimi spolnimi šknadali med duhovniki v več evropskih državah. Foto: Reuters
Kardinal Sean Brady
Kardinal Sean Brady se je zaradi prikrivanja spolnih zlorab opravičil. Foto: EPA

Škof John Magee je bil v lanski cerkveni preiskavi obtožen, da se je neustrezno odzval na spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki v škofiji Cloyne. Irska Katoliška cerkev je v svoji preiskavi ugotovila, da so bili škofovi ukrepi neustrezni in v "nekaterih vidikih celo nevarni". Škof je svoje dnevne aktivnosti prekinil lani, ta mesec pa je papežu Benediktu XVI. ponudil svoj odstop.

73-letni Magee, ki je bil osebni tajnik kar treh papežev (Janeza Pavla II., Janeza Pavla I. in Pavla VI.), je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje in prizadete žrtve prosil za odpuščanje. Zaradi kritik glede neprimernega odziva na pedofilijo v vrstah irskih duhovnikov so do zdaj svoj odstop ponudili štirje škofi, papež pa je sprejel le en odstop.

Kardinal se ne odziva na pozive
Spolni škandali so močno načeli ugled Katoliške cerkve v tradicionalno katoliški Irski, zaradi česar so se pojavili celo pozivi k odstopu vodje irske Cerkve, kardinala Seana Bradyja, ki je bil leta 1975 kot duhovnik vpleten v prikrivanje spolnih zlorab. Kardinal, ki je v preteklosti branil škofa Mageeja, ni ponudil svojega odstopa.

Za preiskavo spolnih škandalov je irska Cerkev lani ustanovila posebno komisijo, ki je preiskovala obtožbe o spolnih zlorabah otrok, ki so jih zagrešili duhovniki. Ta preiskava je bila ločena od posebne vladne preiskave o spolnih zlorabah v dublinski nadškofiji (Murphyjevo poročilo) in še ene preiskave, ki se je ukvarjala z zlorabami v katoliških sirotišnicah.

Murphyjevo poročilo je preiskovalo spolne zlorabe otrok v dublinski nadškofiji med letoma 1975 in 2004. Glavne ugotovitve so bile, da je Cerkev množično prikrivala spolne škandale, da bi zaščitila svoj ugled.

Benedikt XVI. se je v posebnem pastoralnem pismu, ki se je prvič v zgodovini ukvarjalo samo s pedofilijo, opravičil žrtvam spolnih zlorab na Irskem in odredil posebno preiskavo. Kritiki so papežu očitali, da se ni odzval na pozive k temeljiti prenovi Cerkve na Irskem, prav tako pa ni pozval nobenega škofa k odstopu.

Papeževa priljubljenost je načeta
Spolni škandali v duhovniških vrstah niso obšli niti papeževe rodne Nemčije, zaradi česar mu je drastično padla priljubljenost med rojaki. Zadnja javnomnenjska raziskava je pokazal, da mu zaupa le 24 odstotkov Nemcev, medtem ko ga je še januarja lani podpiralo 38 odstotkov Nemcev. Do papeža so enako kritični nemški katoličani, med katerimi mu je podpora padla z 62 na 39 odstotkov.

Še manj zaupanja kot papež uživa Katoliška cerkev na splošno. Zaupa ji namreč le še 17 odstotkov Nemcev v primerjavi z lanskimi 29 odstotki, med nemškimi katoličani pa je zaupanje padlo s 56 na 34 odstotkov. Nekaj več zaupanja v Nemčiji uživa Protestantska cerkev, ki ji zaupa 42 odstotkov prebivalcev v primerjavi z lanskimi 44 odstotki.