V pismu je papež spolne zlorabe označil za sramotne in odvratne. Foto: Reuters
V pismu je papež spolne zlorabe označil za sramotne in odvratne. Foto: Reuters
Benedikt XVI.
Vatikan poskuša v zadnjih tednih popraviti škodo, ki so jo povzročila razkritja spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki na Irskem, v Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem. Foto: EPA
Papeževo opravičilo žrtvam zlorab

V pastoralnem pismu irskim katoličanom je priznal, da žrtve in njihove družine čutijo, da jih je Cerkev izdala. Zapisal je, da so škofi v odzivu na domneve o pedofiliji zagrešili "resne napake".

Pismo je prva javna izjava Vatikana na razkritje spolnih zlorab na Irskem, ki so se dogajale več desetletij. O spolnih škandalih, v katere so vpleteni katoliški duhovniki, so poročali in še poročajo iz številnih držav, česar pa poglavar Rimskokatoliške cerkve v pismu ne omenja.

Benedikt XVI.: Žal mi je
Papež žrtvam zlorab piše: "Bridko ste trpele in resnično mi je žal ... Odkrito izražam sramoto in obžalovanje, ki ju vsi čutimo." "Lahko le delim osuplost in občutek izdaje, ki so ju doživeli številni, ko so izvedeli za ta dejanja in način, kako so se cerkvene oblasti na Irskem odzvale," je še dodal. Zlorabe je pripisal številnim dejavnikom od nezadostne moralne in duhovne vzgoje v semeniščih do splošnih teženj v družbi.

Odgovorni za zlorabe morajo "odgovarjati pred Bogom in primernimi sodišči za grešna in kriminalna dejanja, ki so jih zagrešili". Vatikan ni prevzel odgovornosti za dejanja Cerkve na Irskem. Zlorabe in njihovo prikrivanje bo preiskovala posebna preiskava, ki jo bo vodil Vatikan. Podrobnosti o t. i. "apostolskih obiskih" bodo razkrili v prihodnjih dneh.

Brez poziva k odstopu škofov
"Priznati moramo, da so bile storjene velike napake v ocenah in da se je vodstvo izneverilo ljudem. Vse to je resno spodkopalo vašo kredibilnost in učinkovitost," so bile besede, ki jih je papež namenil vodstvu irske Cerkve, a nobenega škofa ni pozval k odstopu, čeprav so nekateri že ponudili, da zapustijo svoje položaje.

Benedikt XVI. je pozval k ozdravljenju, odškodnini in obnovitvi irske Cerkve, glavno zdravilo pa ostaja molitev. "Le odločna dejanja, izvedena v popolni odkritosti in transparentno, bodo obnovila spoštovanje in naklonjenost Ircev do Cerkve, ki smo ji posvetili svoja življenja," je razkril "recept" za izboljšanje ugleda Cerkve na Irskem.

Žrtve razočarane nad opravičilom
Na papeževo pastoralno pismo so se že odzvali predstavniki žrtev zlorab, ki so globoko razočarane. "Čutimo, da pismo ne naslavlja v zadostni meri skrbi žrtev," meni Maeve Lewis, izvršna direktorica skupine žrtev One in Four (Eden izmed štirih). Papež se v pismu preveč osredotoča na nižje irske duhovnike, ne priznava pa odgovornosti Vatikana in ne zahteva odstopa voditelja Cerkve na Irskem, kardinala Seana Bradyja, dodaja.

Brady je izrazil upanje, da pismo naznanja novo dobo prenove irske Cerkve, hkrati pa se zaveda, da bo celjenje ran dolgotrajen proces.

Papeževo opravičilo žrtvam zlorab