Papež se v pridigi na veliki četrtek pogosto obrne na duhovnike. Foto: EPA
Papež se v pridigi na veliki četrtek pogosto obrne na duhovnike. Foto: EPA

Na veliki četrtek, ko duhovniki obnovijo zaobljube, ki so jih dali ob posvetitvi, je bil papež med mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu nenavadno kritičen.

"Nedavno je skupina duhovnikov v eni izmed evropskih držav pozvala k nepokorščini, pri čemer je podala konkretne primere, kako to narediti," je dejal Benedikt XVI.

Papež je imel v mislih t. i. pobudo Pfaffer v Avstriji, ki je že leta 2006 pozvala k odpravi celibata in uvedbi duhovnic, lani pa je skupina sporočila, da nimajo druge izbire, kot da "sledijo svojemu prepričanju in ravnajo neodvisno", saj jih v Vatikanu ne želijo slišati. Pri pobudi sodeluje okoli 300 duhovnikov iz Avstrije in drugih evropskih držav.

V današnji pridigi je papež dejal, da skušajo uporniki "obupano doseči spremembe v Cerkvi v skladu s svojimi zamislimi," pri čemer pa ne upoštevajo širših posledic za vero. "Je nepokorščina način prenove Cerkve," se je vprašal.

Duhovnike je papež opozoril, da niso le navadni uradniki Cerkve. "Verniki ne smejo nikoli imeti občutka, da le opravljamo svoje delo, izven delovnega časa pa pripadamo samo sebi. Duhovnik nikoli ne pripada samo sebi," je poudaril.