Papeža skrbi naraščajoča nestrpnost do kristjanov. Foto: EPA
Papeža skrbi naraščajoča nestrpnost do kristjanov. Foto: EPA
Papeževa mirovna poslanica

Na dan, ko Rimskokatoliška cerkev slavi svetovni dan miru, je papež v baziliki svetega Petra le nekaj ur po bombnem napadu na koptsko cerkev v Aleksandriji, v katerem je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, približno 50 pa je bilo ranjenih, svetovne voditelje pozval k obrambi kristjanov pred zlorabami in nestrpnostjo. Od voditeljev je zahteval "konkretno in nenehno obljubo" in nenehno prizadevanje za mir s sosedi. Dodal je, da "besede niso dovolj", da bi dosegli mir, še posebej na Bližnjem vzhodu.

Kristjani naj se ne predajajo malodušju
"Človeštvo ne sme dovoliti, da bi se navadili na diskriminacijo, krivice in versko nestrpnost, ki danes še posebej prizadene kristjane. To je težka naloga, za katero besede ne zadoščajo," je dejal papež v pridigi. Kristjane je pozval, naj se ne predajo malodušju in zastraševanju.

V poslanici ob svetovnem dnevu miru, ki jo je objavil 16. decembra, je Benedikt XVI. poudaril, da so kristjani danes najbolj preganjana verska skupnost in da je nesprejemljivo, da morajo ponekod po svetu tvegati svoja življenja, da lahko živijo po svoji veri. Dejal je še, da verska svoboda ni obrobna človekova pravica, ampak sodi med temeljne človekove pravice in je bistvena prvina pravne države.

Benedikt XVI. poudaril pomen medverskega dialoga
Poudaril je še pomen medverskega dialoga za sodelovanje vseh verskih skupnosti pri iskanju in utrjevanju miru. V globaliziranem svetu in družbi, ki je vedno bolj etnično in kulturno pluralna, velike religije ne bi smele biti težava, temveč opora za edinost in slogo, je menil poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Zaskrbljen zaradi naraščajoče medverske nestrpnosti in nasilja, je papež sporočil, da bo oktobra v Assisiju gostil vrh svetovnih verskih voditeljev, na katerem bodo razpravljali, kako lahko bolje podpirajo mir.

Papeževa mirovna poslanica