Papež je dejal, da lahko
Papež je dejal, da lahko "balzam ljubezni" ljudem daje "pogum za nadaljevanje". Foto: Reuters

Papež Frančišek je v cerkvi svete Elizabete v Budimpešti nagovoril približno 600 beguncev, večinoma iz Ukrajine, ter revežev in brezdomcev. Pred cerkvijo se je zbralo še približno tisoč ljudi.

Papež je prisluhnil nekaterim njihovim zgodbam, med drugim zgodbi Olega Jakovljeva, očeta petih otrok, ki je pobegnil iz Ukrajine, se je pa papež zahvalil Madžarski, "ker je sprejela – ne le velikodušno, ampak tudi z navdušenjem – toliko beguncev iz Ukrajine".

Vlada premierja Viktorja Orbana je v nasprotju s svojo siceršnjo protimigracijsko politiko sprejela tiste, ki bežijo pred vojno v sosednji Ukrajini. Na Madžarskem je do zdaj za mednarodno zaščito zaprosilo približno 35.000 ukrajinskih beguncev.

Papežu so zaigrali madžarski Romi. Foto: Reuters
Papežu so zaigrali madžarski Romi. Foto: Reuters

"Tudi med bolečino in trpljenjem, ko prejmemo balzam ljubezni, najdemo pogum, potreben za nadaljevanje: najdemo moč, da verjamemo, da še ni vse izgubljeno in da je drugačna prihodnost mogoča," je Frančišek nagovoril zbrane.

Ob petkovem prihodu na tridnevni obisk na Madžarsko je 86-letni papež sicer poudaril "potrebo po odprtosti do drugih" ter posvaril pred "umikom vase" in delitvami.

Srečanje s predstavnikom Ruske pravoslavne cerkve

Pozneje se je papež srečal še z metropolitom Hilarijem, predstavnikom Ruske pravoslavne cerkve v Budimpešti, ki je bil lani premeščen z drugega najpomembnejšega položaja znotraj Cerkve v Moskvi, domnevno zaradi nestrinjanja glede vojne v Ukrajini.

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, sicer velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina in podpira vojno Rusije proti "dekadentnemu" zahodu. EU ga je lani nameraval uvrstiti na seznam sankcioniranih ljudi, vendar je nekaj držav, med njimi Madžarska, temu nasprotovalo.

Papež se je na Madžarskem srečal z begunci