Foto: AP
Foto: AP

"Naša sposobnost družbenih odnosov je na preizkušnji, narašča težnja, da se umaknemo, da vse naredimo sami, da se nehamo truditi srečevati z drugimi in delati stvari skupaj," je papež dejal z balkona bazilike svetega Petra na moker in vetrovni božič v Rimu.

Odnose med ljudmi je zaradi povečane razdalje pandemija covida-19 le še poslabšala, zato je vse ljudi pozval k pogovoru.

Dialoga primanjkuje tudi na mednarodni ravni. "Odločamo se za bližnjice, namesto daljših poti dialoga. Samo te pripeljejo do blaginje," je opozoril.

Spomnil je na otopelost ob svetovnih krizah. "Skoraj jih ne opazimo več, neizmerne tragedije gredo mimo nas brez besed. Tvegamo, da ne bomo slišali krika bolečine in obupa svojih bratov in sester," je dejal.

Foto: AP
Foto: AP

Spomnil je na desetletno vojno v Siriji, počasno okrevanje Iraka, "krik otrok pozabljene tragedije v Jemnu", napetosti med Izraelci in Palestinci in gospodarsko krizo v Libanonu.

Posvaril je pred "metastazami zagnojenega spora" v Ukrajini ter spomnil na vojne in nasilje v Afganistanu, Etiopiji, Sudanu in Mjanmaru.

Pozval je tudi k pomoči vsem žrtvam nasilja, še posebej ženskam in otrokom, ter pozval, naj "se ne obračamo stran od beguncev in migrantov".

Izrazil je upanje, da bo zdrastvene krize kmalu konec in da bo "cepivo dospelo do najpotrebnejših skupin".

Papeževa polnočnica: Opustimo pohlep

Papež je v petek zvečer že daroval polnočnico, v kateri je pozval proti pohlepu. "Nehajmo jokati za veličino, ki je nimamo. Nehajmo stokati in imeti dolge obraze. Opustimo pohlep, ki nas nikoli ne zadovolji," je dejal med pridigo v baziliki svetega Petra in pozval, naj se človeku in trdemu delu vrne dostojanstvo.

Betlehem napolnili verniki iz Izraela in Palestine
Sorodna novica Papež: Opustimo pohlep, ki nas nikoli ne zadovolji

Božična praznovanja so se za kristjane po svetu začela že v petek, vendar tudi letos potekajo v znamenju covida-19 in ukrepov.

Petkove maše v baziliki svetega Petra se je letos sicer lahko udeležilo precej več vernikov kot lani. V osrednji ladji je bilo okoli 1500 vernikov in duhovnikov. Vsi so morali nositi maske in vzdrževati medsebojno razdaljo.

Betlehem napolnili izraelski in palestinski verniki

Božič praznujejo tudi v Jezusovem rojstnem kraju Betlehemu. Tradicionalnega petkovega romanja iz Jeruzalema v Betlehem se že drugo leto zapored niso mogli udeležiti tuji romarji, saj je Izrael zaradi širjenja različice omikron zaprl meje za vse tuje državljane. Betlehem so tako napolnili izraelski in palestinski verniki. Kristjani sicer med Palestinci predstavljajo okoli odstotek prebivalstva, v Izraelu pa slaba dva odstotka.

Papež: Odnosi med nami so na hudi preizkušnji