Nedeljske papeževe maše so se udeležili verniki s Cipra, med otoškimi katoličani sicer prevladujejo priseljenci iz azijskih držav. Foto: Reuters
Nedeljske papeževe maše so se udeležili verniki s Cipra, med otoškimi katoličani sicer prevladujejo priseljenci iz azijskih držav. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež je pozval bližnjevzhodne kristjane, da bolje spoznajo svoje muslimanske in judovske sosede. Foto: Reuters

"Ob tej priložnosti bi rad ponovil svoj poziv k hitrim in usklajenim mednarodnim prizadevanjem za razrešitev napetosti na Bližnjem vzhodu, preden bodo spori privedli do še večjega prelivanja krvi," je med mašo na športnem igrišču v bližini Nikozije dejal papež.

Maše se je udeležilo okoli 10.000 ljudi, poleg številnih Ciprčanov še verniki iz Jordanije, Sirije in Libanona, pa tudi številni priseljenci iz Šrilanke, Indije in Filipinov. Zadnji predstavljajo znaten delež katoličanov na otoku, kjer je sicer večina prebivalstva pravoslavne vere. Navzoči so bili tudi škofje iz bližnjevzhodnih držav.

Beg kristjanov zaradi spora Izrael-Palestina
Benedikt XVI. je izrazil upanje, da bo sinoda škofov z Bližnjega vzhoda, ki bo oktobra v Rimu, osvetlila težave, s katerimi se na Bližnjem vzhodu spopada krščanska skupnost, ki "trpi zaradi svoje vere".

Ob tej priložnosti je Vatikan objavil delovno gradivo za sinodo, v katerem je ugotovljeno, da je izraelsko-palestinska kriza glavni razlog, zaradi katerega kristjani zapuščajo Bližnji vzhod. Deloma so za to krive tudi vojna v Iraku in nestabilnost v Libanonu ter krepitev radikalnega islama, piše v dokumentu.

Izginotje kristjanov bi osiromašilo Bližnji vzhod
Ob predstavitvi dokumenta je papež izrazil upanje, da bodo v prihodnosti kristjani na Bližnjem vzhodu "lahko živeli v miru in harmoniji" z muslimani in Judi. Hkrati pa je opozoril, da morajo kristjani svoje judovske in muslimanske sosede dobro spoznati, če želijo z njimi sodelovati v dobro družbe kot celote. Kot je še poudaril Benedikt XVI., bi dokončno izginotje kristjanov na Bližnjem vzhodu osiromašilo pluralizem, ki je vseskozi zaznamoval to območje.

Med mašo se je papež spomnil tudi katoliškega škofa v Turčiji Luigija Padoveseja, ki ga je v četrtek ubil njegov voznik, in zatrdil, da ta tragedija ne bo vplivala na dialog z islamom.