Foto:
Foto:
Romarsko središče Lurd je tesno povezano s čaščenjem device Marije.

V romarskem svetišču na jugozahodu Francije, ki je znano po čaščenju device Marije, se je zbralo več kot 100.000 vernikov, večinoma iz Španije in Portugalske.

Sveti oče je med mašo omenil tudi splav in evtanazijo, pri čemer je menil, da je treba brezpogojno spoštovati človeško življenje. "Pozivam vas, da storite vse, kar je v vaši moči, da bo življenje spoštovano vse od spočetja do naravnega konca," je dodal.

Maša je trajala več kot tri ure in je predstavljala vrhunec dvodnevnega obiska 84-letnega poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Pred odhodom se je papež sestal še s predstavniki francoske škofovske konference, francoskimi kardinali in visokimi cerkvenimi predstavniki.

Včeraj s Chiracom
Sveti oče se je včeraj srečal s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, nato pa pred jamo Massabielle pozdravil bolne in molil za versko in moralno prebujenje človeštva.

Gre za 104. papežev obisk v tujini in njegov drugi v Lurdu. Prihodnji mesec se bo odpravil v italijanski romarski kraj Loreto, kjer bo obiskal še eno Marijino svetišče.