Foto:
Foto:
Papež Janez Pavel II. je še v nedeljo s svojega okna na Trgu sv. Petra izpustil goloba v znak svetovnega miru.
Mladoporočenca sta na trgu Svetega Petra molila za čimprejšnje izboljšanje zdravja 84-letnega papeža.
Pred bolnico v Rimu je zbranih ogromno novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev.
Poljski romar na Trgu sv. Petra v Vatikanu moli za papeža Janeza Pavla II.
V cerkvah po svetu verniki molijo za papeževo zdravje.

Tiskovni predstavnik Vatikana Joaquin Navarro Valls je dejal, da je papež ponoči dihal s pomočjo aparatov, danes pa je imel malce povišano telesno temperaturo.

Javnost naj ne izgubi zdrave presoje
Poudaril je, da sveti oče v zadnjih dneh nikoli ni izgubil zavesti, in dodal poziv javnosti, naj ne izgubi zdrave presoje.

Katoličani po vsem svetu so se danes udeležili posebnih molitev za svojega svetega očeta, zvečer pa so se v Rimu na Trgu svetega Petra zbrali verniki, saj bi mašo moral voditi oboleli papež.

Italijanski minister za zdravje Girolamo Sirchia, ki je papeža obiskal v bolnišnici, je dejal, da so zdravniki glede zdravja svetega očeta optimisti in da je zdravniško poročilo povsem resnično.

Papež noč na sredo preživel mirno
Kot so dopoldne dejali predstavniki papeške državice, je stanje srca in pljuč svetega očeta "v mejah normalnega". Papež je noč v bolnišnici Gemelli preživel mirno, pri tem pa je bil priključen tudi na napravo za pomoč pri dihanju.

Papež je v torek pozno popoldne dobil akutni napad laryngospasma, blokade zraka v pljučih, zato so ga nemudoma prepeljali v rimsko bolnišnico Gemelli. V desetem nadstropju te bolnišnice ima Janez Pavel posebno sobo, saj se je v kliniki Gemelli v svojem 26 let trajajočem pontifikatu zdravil že vsaj šestkrat, tudi po neuspelem atentatu nanj leta 1981.

Bolnica ne daje izjav
Zdravniki se strinjajo, da je akutni laryngospasm le redko življenjsko nevaren, vendar pa zaradi papeževe starosti in parkinsove bolezni, za katero boleha, terja posebno previdnost, opozarjajo. Zdravstveno osebje v bolnišnici Gemelli se je za zdaj odločilo, da ne bo dajalo izjav o zdravju Janeza Pavla II.

Božji atlet že desetletje hudo bolan
V javnosti se je papež nazadnje pojavil ob svoji redni tedenski avdienci v nedeljo. Poljski papež je imel v preteklosti že večkrat težave z dihanjem, še posebej pa je to postalo opazno, potem ko se je pred desetimi leti pri njem razvila parkinsova bolezen, ki je napadla delovanje centralnega živčevja.

Zdravstveno stanje papeža je bilo zadnje mesece dokaj stabilno, čeprav svet že dolgo z žalostjo opazuje, kako je nekdanji velik ljubitelj gora, imenovan kar božji atlet, v zadnjih letih zaradi bolezni tako opešal, da ne more več hoditi in le še s težavo bere svoje govore.

Zgodovinska osebnost
Janez Pavel II. je kot le malokateri papež zaznamoval svetovno zgodovino. Prvi Neitalijan po 455 letih na papeškem prestolu je imel s svojim vplivom vodilno vlogo pri padcu komunizma v Evropi leta 1989, močno se zavzema tudi za vzpostavitev pristnih stikov z drugimi velikimi verstvi sveta. Znan je po svojih številnih potovanjih v tujino, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "potujoči papež".